23:26 | 1/6/16
Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μέσα σε αυτές
Με ένα βραχιολάκι όπου θα «αποτυπώνονται» ατμοσφαιρικοί ρύποι και θα φορούν εκατοντάδες κάτοικοι 9 πόλεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστήμονες, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, θα συλλέξουν πληροφορίες και θα προτείνουν λύσεις, τεχνολογικές και μη, για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Η δράση θα γίνει κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού έργου ICARUS που συντονίζει, ανάμεσα σε 17 εταίρους από 8 χώρες, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
«Το ιδιαίτερο στο πρόγραμμα είναι ότι θέλουμε να κάνουμε κοινωνούς και τους πολίτες με τους οποίους θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τους επηρεάζουν άμεσα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Το βραχιολάκι που αναπτύχθηκε στο συγκεκριμένο Εργαστήριο, είναι μια μεμβράνη πολυμερούς που απορροφά τους ρύπους και με αισθητήρες μπορεί να δώσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
«Θέλουμε να δουλέψουμε παραπάνω τη σύνδεση της πληροφορίας σε smartphone ώστε και εμείς αλλά και οι χρήστες, να μπορούν άμεσα να την βλέπουν» διευκρίνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο ICARUS είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μιλάνο, Μαδρίτη, Λιουμπλιάνα, Στουτγάρδη, Μπρίστολ, Μπρνο και Βασιλεία και σε κάθε πόλη, ανάλογα με τον πληθυσμό της, θα μοιραστούν από 100 έως 500 βραχιολάκια.
Σημειώνεται ότι το ερευνητικό έργο είναι προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 ενώ, όπως διευκρινίζει ο κ.Σαρηγιάννης, «σημαντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί από τους 17 συμμετέχοντες εταίρους είναι Έλληνες».
«Στόχος του έργου είναι η καταγραφή της κατάστασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η παρακολούθηση των εκπομπών με νέες τεχνικές και φυσικά η ανάλυση των στοιχείων που θα προκύψουν από τα βραχιολάκια. Συμπερασματικά, θα προτείνουμε μέτρα για κάθε πόλη προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και να αλλάξει η συμπεριφορά των πολιτών προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος» κατέληξε ο διευθυντής του Εργαστηρίου.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ICARUS πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιουνίου με την συμμετοχή επιστημόνων οι οποίοι θα συζητήσουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Σχετικές ετικέτες:Αθήναατμοσφαιρική ρύπανσηβραχιολάκια καταγραφής ρύπωνΕλλάδαεξωτερικόΘεσσαλονίκηΠεριβάλλον
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων