09:32 | 23/6/16
Πως προσέρχεται στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Δείγμα των προθέσεων της ΝΔ να μην μπει σε καμία συζήτηση κάτω από τους όρους, με τους οποίους έχει ανοίξει το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν από την απογευματινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο χτες βράδυ στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist έκανε λόγο για «δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας». Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης πήγε ένα βήμα παραπέρα μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και, απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι οι βουλευτές και τα κόμματα που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου «θα θεωρηθούν από την κοινή γνώμη ως υποστηρικτές του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα» καθώς όπως πρόσθεσε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρωτοβουλία είναι «να εμποδίσει την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς ιδιαίτερα αποτελέσματα από την αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η Συγγρού θεωρεί προσχηματική, αποπροσανατολιστική και με καθαρά κομματική σκοπιμότητα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου.
Πάντως στη Συγγρού δεν θα είχαν αντίρρηση να συναινέσουν σε παρεμβάσεις και αλλαγές σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή η συζήτηση θα εντασσόταν αποκλειστικά μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Τα στελέχη της ΝΔ μάλιστα επισημαίνουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση από πλευράς κυβέρνησης περισσότερο έχει το χαρακτήρα συγκάλυψης των πραγματικών στόχων της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Στη ΝΔ θα έβλεπαν θετικά τη συζήτηση γύρω από τον εκλογικό νόμο μόνο στην περίπτωση που αυτή θα γινόταν πάνω στη βάση της δημιουργίας ενός πάγιου εκλογικού συστήματος συνταγματικά κατοχυρωμένου που θα ευνοεί την πολιτική σταθερότητα και την πριμοδότηση ισχυρών κυβερνήσεων. Εν ολίγοις στην κατεύθυνση της συνταγματικής κατοχύρωσης της ενισχυμένης αναλογικής και μόνο μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα συζητούσαν παρεμβάσεις και αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:εκλογικός νόμοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα