Έντονες αντιδράσεις για το εισιτήριο των 12 ευρώ στην Ακρόπολη της Λίνδου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Έντονες αντιδράσεις για το εισιτήριο των 12 ευρώ στην Ακρόπολη της Λίνδου

19:04 | 18/7/16

Κύμα αντιρρήσεων από την κοινότητα

Στα 12 ευρώ καθορίστηκε το εισιτήριο εισόδου στην Ακρόπολη της Λίνδου με απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 13η Ιουλίου 2016 (ΦΕΚ 2173).

Με την ως άνω απόφαση το αντίτιμο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο διπλασιάστηκε γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τη δημοτική κοινότητα Λίνδου, όπως είχε εξάλλου προειδοποιήσει ο πρόεδρος κ. Γιώργος Ελευθερίου.

Ο κ. Ελευθερίου είχε ζητήσει μάλιστα από το Υπουργείο την αποκατάσταση της τριτοκοσμικής κατάστασης, που επικρατεί στο ιστορικό μνημείο της Ακρόπολης της Λίνδου, ελλείψει βασικών υποδομών και χώρων υγιεινής αλλά και την μείωση της τιμής του εισιτηρίου για την πρόσβαση των επισκεπτών σ’ αυτό.

Η τιμή του εισιτηρίου για πολλά χρόνια ισοδυναμούσε στο ποσό των 6 ευρώ ποσό εύλογο στους εκατομμύρια επισκέπτες της Λίνδου. Πλέον υπάλληλοι, ξεναγοί και tour operators διαμαρτύρονται ότι ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες που επιθυμούν την επίσκεψή τους στην πολιτιστική μας κληρονομιά (γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό), αφού το εισιτήριο στην τιμή των 12 ευρώ θεωρείται πολύ ακριβό ιδίως για μία πολυάριθμη οικογένεια επισκεπτών  και πόσο μάλλον όταν η τιμή αυτή δεν είναι ανάλογη των παρεχομένων υπηρεσιών καθώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του επισκέπτη.

Ο κ. Ελευθερίου είχε τονίσει μάλιστα ότι σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη η αγορά εισιτηρίου είναι μεν  χαμηλή, αλλά το πλεονέκτημα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι ότι η τιμή του εισιτηρίου μπορεί να είναι ίση ή υψηλότερη των 12 ευρώ όμως οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η ασφάλεια και η ψυχαγωγία που απολαμβάνει ο επισκέπτης είναι ανώτερες, με αποτέλεσμα η τιμή του αναπροσαρμοζόμενου εισιτηρίου στο ποσό των 12 ευρώ να καθίσταται δυσανάλογη των προσδοκιών του επισκέπτη και ένας λόγος αποτρεπτικός για την επισκεψιμότητα της Λίνδου, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα.

Είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι για να ανεβεί κάποιος το λόφο της Ακρόπολης χρειάζονται περίπου 15 λεπτά περπάτημα. Η ανάβαση όμως, καθίσταται επικίνδυνη αφού δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα και έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά τραυματισμών.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου επισκέπτες τραυματίστηκαν, δεν βρίσκαμε διαθέσιμο ασθενοφόρο, αφού η Λίνδος βρίσκεται στην Νότια πλευρά του νησιού και απέχει από την πόλη της Ρόδου περίπου 45 λεπτά οδικώς. Είναι τέλος, εξευτελιστικό το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα, ένας πολυσύχναστος αρχαιολογικός χώρος όπως η Ακρόπολη της Λίνδου να στερείται βασικών υποδομών, και ειδικών χώρων υγιεινής. Ναι, ντρέπομαι που έρχομαι στην δυσάρεστη θέση να σας το αναφέρω!

Τον περασμένο χρόνο, ο κ. Ξυδάκης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο χωριό τον Μήνα Απρίλιο, αντικρίζοντας και βιώνοντας ο ίδιος τα προβλήματα που καθιστούσαν την επίσκεψη στην Ακρόπολη μη ανταποκρινόμενη στα πρότυπα που θέτει ο 21ος αιώνας, μου είχε υποσχεθεί προσωπικά παρουσία δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου Φωτίου αλλά και του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου Γεωργίου, πως θα αιτηθεί την χορήγηση ασθενοφόρου, θα μεριμνήσει για την κατασκευή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, και ότι θα επιληφθεί ο ίδιος σχετικά με την επιδιόρθωση των ήδη υφιστάμενων παλαιών χώρων υγιεινής (να σημειωθεί πως οι μοναδικές τουαλέτες που υπάρχουν στην Ακρόπολη έχουν σφραγιστεί διότι είναι σε τριτοκοσμική κατάσταση, αφού η υγιεινή των εν λόγω τουαλετών κάθε άλλο παρά κατάλληλη είναι για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών), κάτι το οποίο κατόπιν συχνών οχλήσεών μου δεν πραγματοποιήθηκε αφού ουδεμία επισκευή έγινε» είχε τονίσει ο κ. Ελευθερίου.

Οι ανησυχίες του δεν ελήφθησαν υπόψιν από τον υπουργό Πολιτισμού ο οποίος με την υπ’ αρίθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/Φ32-Φ56/226261/135785/7473/4873/16 προχώρησε στην αναπροσαρμογή των τιμών για τις επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Με την ίδια απόφαση καθορίζεται μειωμένη τιμή στα μεμονωμένα καθώς και στα ενιαία εισιτήρια στους κάτωθι:

α) οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ισότιμων Σχολών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας,

β) οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης,

γ) οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης.


Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία καιτα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Επίσης καθορίζονται ως ημέρες ελεύθερης εισόδου η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, οι επετειακές και βάσει διεθνών συμβάσεων ημερομηνίες – η 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων), η 18η Μαίου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους) και η 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη).

Απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου εισόδου μεταξύ άλλων οι  νέοι ηλικίας έως 18 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας, φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών ή ισότιμων Σχολών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Σχολών Ξεναγών, με την επίδειξη της φοιτητικής-σπουδαστικής τους ταυτότητας, υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας, ξεναγοί, επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών και δημοσιογράφοι.

Πηγή: dimokratiki.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών