09:04 | 27/7/16
Μετά τον εκλογικό νόμο και η εξεταστική για τη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα το 2015 έφερε πιο κοντά την «φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική» αντιπολίτευση
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες η ΝΔ συσπειρώνει γύρω από τις θέσεις της σε μια ενιαία στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η χτεσινή ψηφοφορία στη βουλή επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα έφερε ξανά στην ίδια όχθη τα τρία αυτά κόμματα.
Μάλιστα χτες ο κ. Μητσοτάκης μη παραλείποντας να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 έθεσε σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και φλέρταρε με το Grexit, μίλησε για το πατριωτικό καθήκον που έφερε σε πέρας η ΝΔ και τα «άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τις άλλες δύο κοινοβουλευτικές δυνάμεις του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.
Έτσι λοιπόν για δεύτερη συνεχόμενη ψηφοφορία στη βουλή και μάλιστα για θέματα που αφορούν αμιγώς πολιτικές πρωτοβουλίες (εκλογικός νόμος, εξεταστική για Βαρουφάκη) οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς στη βουλή βρίσκονται στην ίδια πλευρά του λόφου κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα μάλιστα που από τη μια μεριά το ΚΚΕ και από την άλλη η Χρυσή Αυγή, ως αντιπολιτευόμενες δυνάμεις επέλεγαν και στις δύο ψηφοφορίες μια εντελώς διαφορετική στάση τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τη θέση της ΝΔ.
Η Συγγρού δεν κρύβει πως αυτού του είδους οι συνθέσεις μπορούν να αποκτήσουν και ευρύτερη προοπτική αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει μια ανασύσταση του σεναρίου περί ευρωπαϊκού μετώπου όπως αυτό ζυμωνόταν το καλοκαίρι του 2015. Ωστόσο έμπειρα στελέχη της ΝΔ παρατηρούν ότι τέτοιες συγκλίσεις της ΝΔ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ διευκολύνουν την τακτική προσέγγισης του κ. Μητσοτάκη με τον κοινωνικό μεσαίο χώρο και στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να προκύψει με προσωπικότητες και πολιτικές ομάδες που εκφράζουν αυτό το χώρο και η πολιτική διεύρυνση της ΝΔ.
Άλλωστε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη είχε επισημάνει μετά την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο και την καταψήφισή του από τα τρία αυτά κόμματα ότι «ανοίγει μια συζήτηση που θα μπορούμε να τη βρούμε μπροστά μας» ενώ και ο κ. Μητσοτάκης από του βήματος της βουλής είχε μιλήσει για κοινό μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις διαφορές μας».
Πηγή: news247
Σχετικά άρθρα