Θα λειτουργούν το καλοκαίρι τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Θα λειτουργούν το καλοκαίρι τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου

01:56 | 27/7/16
tha-litourgoun-to-kalokeri-ta-exoterika-iatria-tou-nosokomiou-didimotichou

Δεν τίθεται θέμα παύσης διαβεβαιώνει ο διοικητής του

Δεν τίθεται θέμα παύσης λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, διαβεβαιώνει ο διοικητής του ενοποιημένου οργανισμού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) και του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Δημήτρης Αδαμίδης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αδαμίδης εξήγησε πως σε συνεργασία με τους τομεάρχες και τον αναπληρωτή διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του ΠΓΝΑ με αρμοδιότητα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, καταβάλλεται προσπάθεια προγραμματισμού των εν λόγω ιατρείων «στο υπάρχον πρόγραμμα, των οποίων επικρατούσε αναρχία, που κάποιοι λίγοι την εκμεταλλεύονταν».

Ειδικότερα, ο διοικητής ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, λόγω των προβλεπόμενων από τον νόμο αδειών, μειώνεται ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας που συνεπικουρεί το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ενώ κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο περιορίζεται, για τον ίδιο λόγο, ο αριθμός των γιατρών που διενεργούν Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ), καθώς και ο αριθμός των προγραμματισμένων χειρουργείων.

«Ο νόμος υποχρεώνει την υπηρεσία στη χορήγηση του 50% της αδείας κατά τους θερινούς μήνες, όμως οι μισές ειδικότητες που κάνουν εξωτερικά ιατρεία είναι μονοπρόσωπες (δηλαδή υπάρχει μόνο ένας γιατρός ανά ειδικότητα)», σημειώνει ο κ. Αδαμίδης συμπληρώνοντας πως «οι ίδιοι που διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν πάρει όλα τους τα ρεπό ή όλη τους την άδεια, και έχουν δίκιο, οι ίδιοι λένε γιατί δίνονται άδειες και μένει το νοσοκομείο χωρίς προσωπικό». Ο εκ νέου προγραμματισμός λειτουργίας, λοιπόν, κρίθηκε απαραίτητος για την ασφαλή εξυπηρέτηση των ασθενών, η οποία επιτάσσει την κατά προτεραιότητα κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και των νοσηλευτικών μονάδων.

Ο κ. Αδαμίδης επαναλαμβάνει και την εκτίμηση περί πλεονάζοντος προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, «μία από τις ελάχιστες δομές υγείας της χώρας που έχει προσωπικό παραπάνω από το οργανικό». Όπως υποστηρίζει, αυτό δεν συμβαίνει σκόπιμα, αλλά λόγω τοποθέτησης μεγάλου αριθμού νοσηλευτριών στο Κέντρο Υγείας για λόγους συνυπηρέτησης με τον στρατιωτικό σύζυγό τους. «Συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας έχει 23 νοσηλεύτριες ΔΕ, ΤΕ και επισκέπτριες, καθώς και τέσσερις μαίες. Αριθμοί υπερβολικοί. Ως διοίκηση είχαμε προτείνει τη μετακίνηση ενός μεγάλου αριθμού εξ αυτών στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου. Δεχτήκαμε μεγάλη επίθεση, κατηγορούμενοι για προσπάθεια αποψίλωσης του Κέντρου Υγείας. Ωστόσο, δεν μπορεί ένα κέντρο υγείας που δεν έχει νοσηλευόμενους να έχει περισσότερο προσωπικό από ότι τρεις κλινικές του νοσοκομείου Διδυμοτείχου μαζί (η παθολογική, καρδιολογική και η στεφανιαία μονάδα έχουν άθροισμα 16 νοσηλευτριών τη στιγμή που το Κέντρο Υγείας έχει 23). Όμως, δεν είναι στην αρμοδιότητα τη δική μου να μετακινήσω προσωπικό, διότι τα κέντρα υγείας δεν υπάγονται στα νοσοκομεία, αλλά κεντρικά», διευκρινίζει ο διοικητής του νοσοκομείου.

Σημειώνεται πως η ΤΟ Ποταμιού Έβρου εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο κάνει λόγο για διοικητική ανεπάρκεια των αρμοδίων υπευθύνων, που αφήνουν ανεκμετάλλευτο το επιπλέον του προβλεπομένου από το οργανόγραμμα νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας, τη στιγμή που παρουσιάζονται ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Επίσης, σε δελτίο Τύπου, η ΝΟΔΕ Έβρου εκφράζει την ανησυχία της για τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, επικαλούμενη απόφαση της διοίκησης για πολυήμερη αναστολή λειτουργίας τους. Αναφορικά με την εν λόγω απόφαση, ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι αναιρέθηκε εντός λίγων ωρών και ουδέποτε εφαρμόστηκε, καθώς πολύ σύντομα από τη λήψη της διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνικών δυσκολιών στην εφαρμογή της.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών