Η αντίδραση της κυβέρνησης στην τουρκική πρόκληση με την Αγιά Σοφιά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην τουρκική πρόκληση με την Αγιά Σοφιά

22:29 | 11/7/16
h-antidrash-ths-kyvernhshs-sthn-toyrkikh-proklhsh-me-thn-agia-sofia

“Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή της πορεία”, δήλωσε ο υφ. Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης

«Η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα, προβαίνοντας σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και θέτοντας το ζήτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, όπως και σε χώρες-εταίρους, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη προβεί σε συστάσεις προς την Τουρκία».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση των τουρκικών αρχών να διαβάζεται το κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά, σε όλη τη διάρκεια του ραμαζανιού.

Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι «έχει επισημανθεί στην τουρκική πλευρά, ότι ο σεβασμός της ιστορικής και θρησκευτικής αξίας των μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτειά της, δεν αποτελεί απλώς διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά επιταγή κράτους δικαίου που αποσκοπεί στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί χαρακτηρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, και οφείλει συνεπώς να απολαμβάνει της προστασίας και του προσήκοντος σεβασμού που αρμόζει σε ιστορικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, τόσο αυτοδικαίως, όσο και στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών συμβάσεων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών περί ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, καθώς και το κάλεσμα για προσευχή από μουεζίνη, όπως μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το εσωτερικό του ναού, αποτελούν προσπάθεια να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η χρήση ενός ιστορικού μνημείου παγκόσμιας σημασίας.

Αυτές οι ενέργειες δεν συνιστούν μόνο κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης της Τουρκίας για σεβασμό του συνόλου των μνημείων, χριστιανικών ή μη, στην επικράτειά της, αλλά στρέφονται και κατά μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Ακόμα, ο κ. Αμανατίδης, επεσήμανε ότι «εν μέσω κλίματος έντασης και θρησκευτικού εξτρεμισμού, ενέργειες που παραβιάζουν την υποχρέωση της να διατηρεί την αυθεντικότητα του μνημείου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη χρήση του, δεν προωθούν τον σεβασμό και την προσέγγιση των θρησκειών και τον διάλογο των πολιτισμών, που θα πρέπει να αποτελούν τον γνώμονα πολιτικής για την περιοχή».

«Αντίθετα», πρόσθεσε, «μαρτυρούν μια κλιμακούμενη διολίσθηση σε πρακτικές που δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τον σεβασμό των αρχών και των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών