10:58 | 11/7/16
Οι δανειστές θεωρούν ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει υψηλός - Η απάντηση Κατρούγκαλου
Ως «ναρκοπέδιο» μπορεί αν χαρακτηριστεί ο δρόμος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση όσον αφορά στα εργασιακά κατά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Αυτό το «ναρκοπέδιο» περιγράφεται στο έγγραφο- φωτιά που έχει παραδοθεί ήδη στο Γιώργο Κατρούγκαλο, αν και το υπουργείο κάνει προσπάθεια υποβάθμισης του σχετικού εγγράφου.
Μπορεί ο υπουργός Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα του κατώτατου μισθού αλλά το ψαλίδι αναμένεται να επέλθει με την κατάργηση των τριετιών και των... πρόσθετων, δηλαδή των δώρων, όπως ζητούν οι δανειστές,.
Σύμφωνα με έγγραφο των πιστωτών - 21 σελίδων, οι δανειστές θεωρούν ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν αυτός να καθορίζεται από τις επιχειρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους για να αντέξουν στην κρίση. Επίσης ζητούν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.
Επίσης οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, θεωρώντας ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.
Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%
Σε αυτό το έγγραφο-φωτιά, το κουαρτέτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.
Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%.
Η απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου
Με δήλωσή του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το επίμαχο έγγραφο των θεσμών δεν απευθύνεται καν στην κυβέρνηση, αλλά είναι ένα υπόμνημα προς την Επιτροπή Ειδικών, η οποία ετοιμάζει το έδαφος για την επίσημη διαπραγμάτευση πάνω στα εργασιακά, που θα γίνει το φθινόπωρο κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ο υπουργός Εργασίας τονίζει μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί τίποτε άλλο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέρα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει προτείνει η ίδια η Αθήνα, και των δύο πάγιων «ιδεοληπτικών» αιτημάτων του ΔΝΤ, που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. «Ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο», υπογραμμίζει.
Σημειώνει δε ότι ο κείμενο αντανακλά γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες η Αθήνα επιδιώκει να «απομονώσει και να εξουδετερώσει» στη διαπραγμάτευση, και κατηγορεί το Ταμείο για «ιδεοληπτική προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι την Τρίτη έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. «Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος Κατρούγκαλοςδανειστέςδιαπραγμάτευσηεργασιακά δικαιώματακυβέρνησημισθοίΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα