Η Λέσβος έχασε έναν στους τέσσερις τούρκους επισκέπτες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η Λέσβος έχασε έναν στους τέσσερις τούρκους επισκέπτες

17:51 | 4/7/16
i-lesvos-echase-enan-stous-tesseris-tourkous-episkeptes

Που αποδίδεται η εξέλιξη

Έναν στους τέσσερις τούρκους επισκέπτες έχασε η Λέσβος το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας της Μυτιλήνης «Εμπρός», που δημοσιοποίησε τα στοιχεία, οι αφίξεις ανήλθαν σε 7.236 το α' εξάμηνο του 2016, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν 9.816.

Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση των αφίξεων ανήλθε στα 2.580 άτομα ή ποσοστό 26,28%. Τον Ιούνιο του 2016, οι αφίξεις ανήλθαν σε 2.938, όταν έναν χρόνο πριν, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, ήταν 3.488.

Αν συνεχιστεί ο ρυθμός μείωσης που καταγράφηκε το φετινό πρώτο εξάμηνο, τότε στο σύνολο του 2016 οι αφίξεις από την Τουρκία θα ανέλθουν στις 38.000, δηλαδή κάτω από το επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί το 2013.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της εφημερίδας «Εμπρός», η εύκολη εξήγηση που αποδίδει την κάμψη του τουριστικού ρεύματος στη Λέσβο στην προσφυγική κρίση, στην περίπτωση των τούρκων τουριστών, δεν επιβεβαιώνεται.

Η κάμψη των αφίξεων από την Τουρκία οφείλεται στη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, στη μείωση των διαθέσιμων δωματίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (σε πολλά ξενοδοχεία φιλοξενούνται υπάλληλοι της Frontex και αστυνομικοί) αλλά και στην αύξηση των τιμών που προσφέρουν τα δωμάτιά τους πολλά ξενοδοχεία (κυρίως στην περιοχή της Μυτιλήνης).

Στις παραπάνω αιτίες μπορεί να προστεθεί η αρνητική δημοσιότητα που προκλήθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και η ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αλλά και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Σημαντικό ζήτημα επίσης, είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται φέτος στην έκδοση βίζας από τους τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθυστέρησε η ενεργοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με αποτέλεσμα τα προβλήματα και η ταλαιπωρία όσων κατοίκων τρίτων χωρών προσπαθούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να παραμένουν.

Επίσης, στον τοπικό Τύπο της Λέσβου, καταγράφηκε τις περασμένες μέρες τετράωρη ταλαιπωρία 20 τούρκων τουριστών που έφθασαν στη Λέσβο. Οι τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου σημειώνουν ότι δεν ήταν το μόνο περιστατικό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, μιλώντας στην εφημερίδα «Εμπρός», ανέφερε ότι χρειάστηκε να επικοινωνήσει με τέσσερα διαφορετικά υπουργεία (Τουρισμού, Οικονομίας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη) για να μπορέσουν να μπουν στη Λέσβο οι 20 τούρκοι τουρίστες την περασμένη Πέμπτη.

Ο ίδιος σημειώνει πως θα έπρεπε να ενεργοποιείται αμέσως η χειρόγραφη διαδικασία έκδοσης της βίζας, μόλις σταματά η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος. Επιπλέον, τονίζει πως θα έπρεπε να λειτουργεί ένα συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης δίπλα στον πρωθυπουργό, ώστε να λύνει τέτοια ζητήματα χωρίς να χάνεται χρόνος.

Ταλαιπωρία υφίστανται, όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ και οι τούρκοι τουρίστες που προσπαθούν να βγάλουν βίζα για την Ελλάδα στα προξενεία της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, λόγω του νέου, αυστηρότερου συστήματος έκδοσης βίζας.

Πάντως, καταλήγει το ρεπορτάζ, «εκείνο που δεν μπορεί να λυθεί άμεσα, είναι η απώλεια αγοραστικής δύναμης που υφίστανται οι τούρκοι τουρίστες, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Όταν ξεκίνησε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε δυο τουρκικές λίρες. Σήμερα ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 3,3 τουρκικές λίρες».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών