«Ο Φύσσας ήταν πράος, ηρεμότατος, δεν είχε διάθεση για καβγά» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Ο Φύσσας ήταν πράος, ηρεμότατος, δεν είχε διάθεση για καβγά»

13:17 | 4/7/16
o-fissas-itan-praos-iremotatos-den-iche-diathesi-gia-kavga

Η κατάθεση του εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού στη δίκη

Να αναγνωρίσει το πρόσωπο από την ομάδα των χρυσαυγιτών με το οποίο συνομιλούσε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, κλήθηκε ο αποκαλούμενος «διαμεσολαβητής» εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού, Δημήτρης Χατζησταμάτης, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τους κατηγορούμενους να σηκωθούν από το εδώλιο και στη συνέχεια τον μάρτυρα να παρατηρήσει και να απαντήσει αν «ανάμεσα τους είναι κάποιος ή κάποιοι από τα άτομα που συνομιλήσατε εκείνο το βράδυ». «Προσεκτικά», του είπε η πρόεδρος και ο κ. Χατζησταμάτη στράφηκε προς τους κατηγορούμενους.

Μάρτυρας: Ο κύριος, μοιάζει πολύ με εκείνον που μίλησα εκείνο το βράδυ (σ.σ. έδειξε τον Γιάννη Άγγο).

Πρόεδρος: Άλλος;

Μάρτυρας: Και ο κύριος με το μαύρο, μοιάζει αλλά... (σ.σ. αναφέρθηκε στον Ελπιδοφόρο Καλαρίτη). Ανάμεσα σε αυτούς τους δυο είμαι αλλά δεν μπορώ...

Τα πρόσωπα που «έδειξε» ο μάρτυρας ήταν οι κατηγορούμενοι Γιάννης Άγγος και Ελπιδοφόρος Καλαρίτης ωστόσο δεν μπόρεσε να πει με βεβαιότητα πως ήταν μέλη της ομάδας που περίμενε την παρέα του Παύλου Φύσσα έξω από την καφετέρια «Κοράλι». «Αυτοί μοιάζουν περισσότερο με το πρόσωπο που μίλησα εκείνο το βραδυ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Χατζησταμάτης ο οποίος επιχείρησε να «διαμεσολαβησει» ανάμεσα στην ομάδα των χρυσαυγιτών, που είχε συγκεντρωθεί έξω από την καφετέρια και την παρέα του μουσικού, πιστεύοντας πως η ένταση μεταξύ τους ήταν για τον ποδοσφαιρικό αγώνα που είχε προηγηθεί περιέγραψε τον Παύλο Φύσσα λέγοντας «Ήταν πράος, ηρεμότατος, με την κοπέλα του ο άνθρωπος. Δεν είχε διάθεση για καβγά».

Αν. Εισαγγελέας: Από τις δυο ομάδες, ποια συμμορφώνονταν περισσότερο, ποια θα υποχωρούσε;

Μάρτυρας: Η παρέα Φύσσα είπε «άντε πάμε για μια μπύρα», ήρθε η ομάδα ΔΙΑΣ και θεώρησα το επεισόδιο λήξαν, μετά όμως συνέβησαν όλα...

«Το χτύπημα ήταν επαγγελματικό»

Νωρίτερα , απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου ο κ. Χατζησταμάτης είπε πως λίγες μέρες πριν το χτύπημα στον Παύλο Φύσσα είχε γίνει η επίθεση στο Πέραμα, ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό στην λαϊκή στο Μεσολόγγι αλλά και σε αντιπαραθέσεις στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνη την περίοδο «οι Χρυσαυγίτες ήταν οι τσαμπουκάδες της πολιτικής ζωής».

Όπως ανέφερε, είχε ενημερωθεί από το διαδίκτυο για την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής και τα τάγματα εφόδου. «Τα τάγματα εφόδου αντιλαμβάνομαι ότι είναι οι ομάδες που χτυπάνε. Λειτουργούν με στρατιωτική δομή, έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση και είναι εκπαιδευμένοι. Απ’ ότι έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι έκαναν βίαια χτυπήματα», κατέθεσε ο μάρτυρας διευκρινίζοντας ωστόσο λίγο αργότερα πως ο ίδιος δεν διαπίστωσε κάποια ιεραρχία στην συγκεκριμένη ομάδα, το βράδυ της δολοφονίας του άτυχου μουσικού.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας είπε ότι εκείνη την περίοδο η Χρυσή Αυγή είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά σε βάρος μεταναστών. «Αυτή την αίσθηση είχα εκείνη την περίοδο, ότι όποιος διαφωνούσε μαζί τους είχε πρόβλημα».

Στο συντεταγμένο της επίθεσης επέμεινε με ερωτήσεις με τον μάρτυρα να απαντά ότι το ποδοβολητό γινόταν «από βαριά παπούτσια», παρότι ήταν αργά το βράδυ, καλοκαίρι συμπληρώνοντας ότι γινόταν σκόπιμα, για να τρομοκρατήσει.

Πολιτική Αγωγή: Επιβεβαιώνεται αυτό που είπατε ότι ακούγατε έναν, να είναι επικεφαλής, καθοδηγητής της επίθεσης;

Μάρτυρας: Ένας , ας πούμε, είχε πιο αρχηγική τάση. Όλοι φώναζαν.

Πολιτική Αγωγή: Συγκρατήσατε τα χαρακτηριστικά του;

Μάρτυρας: Όχι.

Αναφερόμενος δε στη στιγμή που πλησίασε τον Παύλο Φύσσα, την ώρα που χτυπημένος βρίσκονταν στο έδαφος, και είδε το τραύμα του στην καρδιά εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι «το χτύπημα ήταν επαγγελματικό και το είχε κάνει κάποιος που είχε εκπαιδευτεί».

Πάντως, με χειροκροτήματα διεκόπη η δίκη όταν συνήγορος πολιτικής αγωγή ζήτησε από το μάρτυρα να σχολιάσει προηγούμενη κατάθεσή του σύμφωνα με την οποία ο Ρουπακιάς σκότωσε για να ανέβει στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής. «Τι είδους οργάνωση είναι αυτή που πρέπει να σκοτώσει κανείς για να ανελιχθεί;», ρώτησε ο συνήγορος προκαλώντας τις αντιδράσεις της υπεράσπισης, τα χειροκροτήματα μερίδας του κοινού και τη διακοπή της δίκης.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών