19:04 | 21/7/16
Δείτε ζωντανά στο Greek-iNews.gr - Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο που θα κορυφωθεί με την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία
Το ενδιαφέρον πάντως αναφορικά με τον αριθμό των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης είναι περιορισμένο δεδομένου ότι μετά τη δήλωση αποχής από τη Χρυσή Αυγή, είναι παντελώς απίθανό το σενάριο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.Όπως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αναμένεται να ψηφίσουν 179 βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ενώ κατά πρόκειται να ταχθούν 102 βουλευτές.
Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά ότι η άρνηση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνταχθούν με την πρόταση δείχνει ότι το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από τη θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος.
Παράλληλα εξαπολύει επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι σημειώνοντας ότι έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της Νέας Δημοκρατίας κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο - ακόμα και με τη δική τους εκλογική βάση.
Το Μαξίμου άλλωστε σε χθεσινή ανακοίνωσή του, σημείωνε ότι «το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα οποία έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη».
Για την αντιπολίτευση αντιθέτως η απόφαση να έρθει τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου συνδέεται με τις προθέσεις της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η αδυναμία να εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι δείχνει την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης την οποία ο πρωθυπουργός προσπάθησε να σπάσει με τα ραντεβού που έκανε με παράγοντες της εξωκοινοβουλευτικής κεντροαριστεράς, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη και που ερμηνεύθηκαν σαν πρόβα για το μέτωπο της κεντροαριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώσει ένα εκλογικό σύστημα που θα της επιτρέψει να παραμείνει σαν βασικός πόλος του πολιτικού συστήματος όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.
Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη μετά τον εκλογικό νόμο να ανοίξει και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, με κρισιμότερο θέμα την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση
Πηγή: koutipandoras
Σχετικές ετικέτες:βουλήεκλογικός νόμοςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα