09:12 | 15/7/16
Νέα δεδομένα για τη ΝΔ έβαλε ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά την απλή αναλογική, την αναθεώρηση του συντάγματος και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας
Νέα δεδομένα έχει μπροστά της η Συγγρού στο μέτωπο της αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση για τις θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που προωθεί το Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χτες να περάσει στην αντεπίθεση καλώντας μάλιστα τους βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης -πλην της Χρυσής Αυγής- να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για να αποτραπεί η συγκέντρωση των 200 βουλευτών. Ωστόσο η ΝΔ θα πρέπει από σήμερα να αντιμετωπίσει μία καινούργια παράμετρο που έθεσε δημοσίως ο πρωθυπουργός και δεν είναι άλλη από τη σύνδεση της εφαρμογής της απλής αναλογικής με τη μετατροπή της συνταγματικής αναθεώρησης σε κεντρικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών με το επιχείρημα της ισοτιμίας της ψήφου που κατά τον κ. Τσίπρα διασφαλίζει ο εκλογικός νόμος που φέρνει στη βουλή.
Δεν είναι σαφές αν στη ΝΔ είχαν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν αυτό το επιχείρημα του πρωθυπουργού από τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Μητσοτάκης έχει την άποψη και την έχει προτείνει και στον πρωθυπουργό να ψηφίσουν από κοινού τα προς αναθεώρηση άρθρα του συντάγματος ώστε η επόμενη βουλή με απλή και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία να κρίνει το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει εντούτοις το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τα χαρτιά του για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας δεν αντιτάσσεται στην απευθείας εκλογή του από το λαό. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα λεπτό για τη ΝΔ και έχει ήδη προκαλέσει εσωτερικές αναταράξεις καθώς έχουν εκφραστεί ήδη τρεις διαφορετικές θέσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από τη μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη βουλή και συζητάει μόνο μια ορισμένη και λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου ενώ θέλει και την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη διάλυση της βουλής.
Στον αντίποδα βρίσκεται το καραμανλικό στρατόπεδο, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που τάσσονται υπέρ της απευθείας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Μάλιστα ανάλογη θέση έχει εκφράσει και ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε και μια τρίτη άποψη από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη για εκλογή προέδρου από το λαό μόνο στην περίπτωση που οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη βουλή δεν οδηγούν στην ανάδειξη προέδρου, ώστε να μην διαλύεται η βουλή και με την προϋπόθεση ότι υποψήφιοι θα είναι οι ίδιοι που διεκδίκησαν και την ψήφο των βουλευτών. Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς γι’ αυτή την πρόταση την έχει χαρακτηρίσει ενδιαφέρουσα και συζητήσιμη. Πάντως η θέση αυτή ήταν επίσημη θέση της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης Τσίπραςεκλογή Προέδρου ΔημοκρατίαςκυβέρνησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτικήΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα