ΝΔ: Καταγγέλλει σκοπιμότητα της αναθεώρησης, αφήνει ανοιχτό για Πρόεδρο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Καταγγέλλει σκοπιμότητα της αναθεώρησης, αφήνει ανοιχτό για Πρόεδρο

09:51 | 26/7/16
nd-kataggellei-skopimothta-ths-anathewrhshs-afhnei-anoixto-gia-proedro

Με ποια κυβερνητική πρόταση θα μπορούσε όμως να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και πως ταυτόχρονα επιλύεται και μια εσωκομματική διχογνωμία

Συνολική απάντηση αναμένεται να δώσει η ΝΔ στη δέσμη των προτάσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για τη συνταγματική αναθεώρηση και αυτό διότι πίσω από την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στη Συγγρού διαβλέπουν «μπαλώματα σκοπιμοτήτων» και όχι τη διαμόρφωση των όρων μιας ριζικής συνταγματικής αναθεώρησης για το πέρασμα σε μια «νέα μεταπολίτευση». Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΝΔ έχει αναβάλει μέχρι νεωτέρας την παρουσίαση των δικών της προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, επιχειρώντας να εστιάσει στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών.

Ωστόσο από τις χτεσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα η ΝΔ φαίνεται να καλύπτεται εν μέρει από την πρόταση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Ήδη από χτες το μεσημέρι ο Γιώργος Κουμουτσάκος είχε προκαταβάλλει πως «το βασικό και κύριο ζητούμενο είναι η απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής», φράση που αν και συμπληρωνόταν από την προτροπή «μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα» ερμηνεύτηκε ως κλείσιμο του ματιού για παροχή συναίνεσης εν τέλει της πρότασης που θα κατέθετε το Μαξίμου.

Και τούτο διότι η πρόταση της κυβέρνησης ουσιαστικά κινείται στη λογική της παλιότερης θέσης της ΝΔ και του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, την οποία και επανέφερε στο προσκήνιο πρόσφατα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση θα γίνονται κανονικά από τη βουλή οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες και θα αναζητούνται οι 200, 200 και 180 ψήφοι αντίστοιχα και στην περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτό να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε χωρίς να διαλύεται η βουλή οι προτάσεις των κομμάτων με τους ίδιους υποψήφιους (οι δύο πρώτοι) θα τίθενται σε λαϊκή έγκριση.

Αυτή την πρόταση μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης την είχε χαρακτηρίσει συζητήσιμη κάνοντας ένα βήμα πίσω από την δική του θέση που ήταν κάθετα αντίθετη στην εκλογή προέδρου απευθείας από το λαό. Ταυτόχρονα οι εν εξελίξει ζυμώσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο δείχνουν ότι αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει και τη χρυσή τομή για να γεφυρωθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα και να υπάρξει σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν εντός της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη και βουλευτές καραμανλικής προέλευσης, με δεδομένο ότι το καραμανλικό στρατόπεδο θα έβλεπε θετικά την απευθείας από λαό εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, βλέπουν επίσης θετικά τη λογική της πρότασης Μεϊμαράκη που παραλλαγή της αποτελεί η πρόταση Τσίπρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας τονίζει ότι «έτσι θα αποφύγουμε τη διάλυση του κοινοβουλίου η οποία έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα» επικαλούμενος την πρόωρη διάλυση της βουλής το 2009 από το Γιώργο Παπανδρέου και το Γενάρη του 2015 από τον Αλέξη Τσίπρα μέσω της αδυναμίας της βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά και ο αντιπρόεδρος της βουλής Νικήτας Κακλαμάνης συμμερίζεται αυτή την άποψη καθώς «δεν παρακάμπτεται η βουλή ως ο ανώτατος θεσμικός παράγοντας» και η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας «αποσυνδέεται από εκλογικούς εκβιασμούς προκειμένου η χώρα να μην οδηγείται σε περιόδους ακυβερνησίας». «Έξυπνη πρόταση» που «εξισορροπεί τις δύο διαφορετικές απόψεις οι οποίες έχουν ακουστεί» τη χαρακτηρίζει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στη λογική ότι δεν ανακόπτεται η θητεία της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτών των ζυμώσεων μένει να φανεί τι σημαίνει η φράση «λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας» που υιοθετεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας επίσης όπως και η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Το βέβαιο είναι ότι σφοδρή θα είναι η σύγκρουση της ΝΔ με την κυβέρνηση για το θέμα των δημοψηφισμάτων και κυρίως για την πρόθεση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα που το περιεχόμενό του θα αφορά αλλαγές στο σύνταγμα. Προ ημερών μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε δημοσίως μια συνολική ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα με βάση την οποία εξηγούσε ότι οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από τους ηγέτες και οι πολίτες αποφαίνονται μέσω της ψήφους τους για την εκλογή των ηγετών τους.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών