09:55 | 18/7/16
Λίγες ώρες πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια τα κυβερνητικά στελέχη ψάχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την επόμενη ημέρα της ψήφισης του εκλογικού νόμου σε επίπεδο συνεργασιών
Συνεχίζει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Βουλή και θα κρίνει αν ο νέος εκλογικός νόμος με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Χωρίς ακόμα η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να έχει ανοίξει τα χαρτιά της τον εκλογικό νόμο υποστηρίζουν 179 βουλευτές.Μέχρι στιγμής όλα τα δεδομένα δείχνουν πως το «τυράκι» της μείωσης του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή δεν λειτούργησε θετικά ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στο ΠΟΤΑΜΙ, ώστε να αλλάξουν τη στάση τους στη Βουλή. Επίσης η «απειλή» η μείωση του πλαφόν να βάλει στη Βουλή και άλλα μικρά κόμματα δεν φαίνεται να προβλημάτισε την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει δογματική προσέγγιση στο θέμα αυτό, ωστόσο δεν το θεωρεί πιθανό να αλλάξει.
Σε κάθε περίπτωση προκύπτει ότι και η διευκόλυνση εισόδου στην Βουλή του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν είναι κάτι που το βλέπουν θετικά με την πίεση από τα αριστερά να αυξάνεται σημαντικά. Δεν αποτελεί ασήμαντο γεγονός πως η μείωση του πλαφόν κάνει πιο εύκολη την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου για είσοδο στη Βουλή, αν και αρχικά το 3% είχε παρουσιαστεί και αυτό ως «κόκκινη γραμμή» για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Είναι ξεκάθαρο πως το όριο του 3% θα μειωθεί στο 2,5% μόνο αν αυτή η συνθήκη είναι ικανή να εξασφαλίσει τους 200 βουλευτές στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το ενδεχόμενο το πλαφόν να μειωθεί περαιτέρω και να φτάσει ακόμα και στο 1% δεν φαίνεται να είναι κάτι που να εξετάζει το Μαξίμου.
Όσο οι ώρες περνούν και το σκηνικό δεν αλλάζει στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι ισορροπίες.
Η πίεση προς ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αρκετά στελέχη να βλέπουν και πιο μακριά από την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Μπορεί στο Μαξίμου να θεωρούν, πλέον τον Βασίλη Λεβέντη ως ένα εν δυνάμει σύμμαχο, την ίδια ώρα, όμως η καταψήφιση του εκλογικού νόμου από τα δυο κόμματα απομακρύνει τα σενάρια για προσέγγιση της κεντροαριστεράς.
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η προτροπή του Πάνου Καμμένου στην Real News να ψηφίσουν οι βουλευτές κατά τη συνείδηση. Από την κυβέρνηση πιστεύουν πως τα δυο κόμματα παραμένουν εγκλωβισμένα στα στρατηγικά του αδιέξοδα και ενώ μιλούν για την κεντροαριστερή και προοδευτική τους ταυτότητα συντάσσονται αποκλειστικά και μόνο με τη ΝΔ.
Ακόμα πάντως και στο πιο πιθανό σενάριο, που θέλει τον εκλογικό νόμο να μην συγκεντρώνει 200 ψήφους, αρκετοί στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα για το «άνοιγμα» που επιχειρείται δειλά από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου προς τον προοδευτικό χώρο.
«Άσσος στο μανίκι» του πρωθυπουργού ενδεχομένως να αποτελέσει μια υποσχετική δέσμευση για ένα νέο νομοθέτημα που θα λύνει τόσο το θέμα της ψήφου των ομογενών, που υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ όσο και για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Για το τελευταίο ζήτημα θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή με το ΚΚΕ.
Σχετικές ετικέτες:ΑΝΕΛεκλογικός νόμοςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων