Πάγωμα της αγοράς του ανέμου φοβούνται οι επενδυτές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πάγωμα της αγοράς του ανέμου φοβούνται οι επενδυτές

09:52 | 8/7/16
pagwma-ths-agoras-toy-anemoy-fovountai-oi-ependytes

Εάν δεν δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κλάδος κινδυνεύει να μείνει ανενεργός για δύο τουλάχιστον χρόνια

Ευνοϊκά φαίνεται να αντιμετωπίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αίτημα που έχουν διατυπώσει οι φορείς της αιολικής ενέργειας για να υποβληθεί προς την Ε.Ε. αίτημα παράτασης στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την στήριξη των ΑΠΕ, τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει η διαδικασία και αφού ολοκληρωθούν οι βασικές κινήσεις από την ελληνική πλευρά, να υποβληθεί τότε το αίτημα. Το αν θα το αποδεχθεί, ωστόσο, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού είναι άδηλο και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία που θα έχει η υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. αναφέρουν ρητά ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ θα πρέπει να στηρίζεται σε ανταγωνιστικές διαδικασίες. Εάν υποβληθεί αίτημα παράτασης κατά ένα εξάμηνο θα συνοδευθεί από δέσμευση της χώρας μας ότι θα πραγματοποιήσει πιλοτικό διαγωνισμό εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, για την εγκατάσταση ισχύος από αιολικά, που θα λειτουργήσει ως διαδικασία εντοπισμού πιθανών προβλημάτων κ.λπ. Ταυτόχρονα θα έχει διενεργηθεί και ο πιλοτικός διαγωνισμός για τουλάχιστον 40 MW φωτοβολταϊκών, όπως προβλέπει το σχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το υπουργείο.

Το πρόβλημα με τα αιολικά, όπως το έχουν εντοπίσει οι φορείς που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας είναι ότι τα στενά χρονοδιαγράμματα και η υποχρέωση που έχει η χώρα μας για οριστικοποίηση τελικών ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ με υπουργικές αποφάσεις, δημιουργούν αρνητικές προοπτικές για την ανάπτυξη του κλάδου.

Όπως ανέφερε συμμετέχοντας στη διαβούλευση η ΕΛΕΤΑΕΝ, το σχέδιο νόμου προβλέπει μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για τις αποφάσεις σχετικά με τις τεχνολογίες για τις οποίες θα γίνουν διαγωνισμοί. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο ρυθμός ανταπόκρισης σε τέτοιες αλλαγές είναι καταστροφικά αργός. Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά φοβούμαστε πως το καλύτερο σενάριο είναι ότι εάν η Κυβέρνηση αποφασίσει να διενεργήσει διαγωνισμούς, ο πρώτος θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2017. Αυτό σημαίνει ότι - αν όλα πάνε καλά - νέες συμβάσεις μετά από διαγωνισμό μπορεί να φθάσουν να υπογραφούν μέσα στο 2018» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε η ΕΛΕΤΑΕΝ, αν ληφθεί υπόψη, ο κίνδυνος να μην προλάβουν να υπογραφούν νέες συμβάσεις με το προηγούμενο καθεστώς (feed in tariff) μέσα στο 2016 ή να υπογραφούν για ελάχιστα έργα, τότε διαγράφεται το φάσμα ενός υπερδιετούς παγώματος της αγοράς, που διαρκεί ήδη από 1.1.2016 και το οποίο θα είναι καταστρεπτικό για τις εταιρείες του κλάδου, που είναι ήδη επιβαρυμένες από την οικονομική κρίση και τις διάφορες επιβαρύνσεις (διακοψιμότητα κ.λπ.) και φορολογία.

Η βασική παρατήρηση που κάνουν οι επενδυτές αιολικών, αφορά στο ότι πάρα πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες θα καθορισθούν στο μέλλον με αποφάσεις, είτε του υπουργού είτε της ΡΑΕ. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ετοιμαστούν, να εκδοθούν και να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή έγκαιρα όλες αυτές οι αποφάσεις που προβλέπονται. Εκφράζει δε η ΕΛΕΤΑΕΝ το φόβο ότι ελάχιστα νέα αιολικά πάρκα θα μπορέσουν να υπογράψουν τις νέες προβλεπόμενες συμβάσεις και να ενταχθούν στο νέο σύστημα μέχρι το τέλος του 2016.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών