09:01 | 1/7/16
Πολλοί από τους Γερμανούς επιχειρηματίες εκδήλωσαν την ετοιμότητά τους να επενδύσουν στη χώρα μας, κυρίως στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και των ΑΠΕ, και ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα
«Θα είμαστε εδώ, ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που μετέφερε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης στους Γερμανούς συνομιλητές του, δηλαδή στον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, και στους εκπροσώπους 40 περίπου γερμανικών εταιριών που τον συνόδευαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεξοδικότερη συζήτηση έγινε κατά την ευρεία σύσκεψη που είχαν στο ΥΠΕΝ με τους Γερμανούς (αλλά και Έλληνες) επιχειρηματίες οι υπουργοί Σκουρλέτης και Σταθάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος και, αντίστοιχα, από την πλευρά των Γερμανών ο κ. Γκάμπριελ, ο Πρέσβης στην Ελλάδα Peter Schoof και διακομματική αντιπροσωπεία του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Πολλοί από τους Γερμανούς επιχειρηματίες εκδήλωσαν την ετοιμότητά τους να επενδύσουν στη χώρα μας, κυρίως στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και των ΑΠΕ, και ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον εκτείνεται, τόσο στις «παραδοσιακές» εγκαταστάσεις ΑΠΕ - και κυρίως αιολικών - σε ελληνικά νησιά παράλληλα με την κατασκευή δικτύων διασύνδεσης που θα επιτρέπουν να μεταφέρεται η παραγόμενη ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα, όσο και στην εφαρμογή σύγχρονων καινοτόμων τεχνολογιών για την ενεργειακή αυτονόμηση νησιών.
Το πλεονέκτημα που εισάγουν τα συστήματα αυτά είναι ότι επιτρέπουν την αξιοποίηση των εγκατεστημένων σταθμών ΑΠΕ σε επίπεδα του 80 – 85% της ισχύος τους, όταν σήμερα οι ΑΠΕ στα νησιά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε επίπεδα πάνω από το 20% της εγκατεστημένης ισχύος τους.
Το γενικό μοντέλο λειτουργίας των συστημάτων ενεργειακής αυτονόμησης στηρίζεται σε τρείς άξονες: Στην εγκατάσταση υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας αιολικής και φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, στη χρήση συσσωρευτών σύγχρονης τεχνολογίας με μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα, και στην εγκατάσταση ενός «έξυπνου δικτύου» και «έξυπνων μετρητών» σε κάθε σπίτι για την εξισορρόπηση προσφοράς - ζήτησης on time.
Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η αμέριστη υποστήριξη κάθε επενδυτικής προσπάθειας, επισημάνθηκε ωστόσο η ιδιαιτερότητα που έχουν τα νησιά καθώς, εκτός από εξαιρετικό αιολικό δυναμικό έχουν ανάγκη διατήρησης της φυσιογνωμίας τους που είναι ταυτόχρονα και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα στον τουριστικό τομέα. Επισημάνθηκαν επίσης οι πολύ μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού στις αναρίθμητες βραχονησίδες που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι αναλυτικές τοποθετήσεις στο ελληνογερμανικό συνέδριο για τις ΑΠΕ. Στο περιθώριο του Συνεδρίου θα υπογραφεί και η Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από το Γερμανό Αντικαγκελάριο και τον Έλληνα υπουργό ΠΕΝ.
Σχετικές ετικέτες:ενέργειαεπενδυτέςκυβέρνησηΟικονομίαΠάνος ΣκουρλέτηςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυπουργείο Περιβάλλοντος
Σχετικά άρθρα