19:31 | 1/7/16
Νέα δεδομένα μετά την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική την αποχή τους
Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται οι δικηγόροι έτοιμοι για την επόμενη μάχη κατά του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.
Την ίδια ώρα, δημιουργούν νέα δεδομένα οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την αποχή των δικηγόρων που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
«Οι δικηγόροι σέβονται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, έχουν θεσμικό ρόλο και υποχρέωση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την συγκεκριμένη απόφαση, θα την δούμε και θα την κρίνουμε», λέει στο ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, συμπληρώνοντας πως μπορεί να δημιουργούνται νέα δεδομένα για το επίπεδο των κινητοποιήσεων αλλά «είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα καθώς θεωρούμε πως έχουμε δίκιο».
Αυτό που περιμένουν οι δικηγόροι είναι η πρώτη διοικητική πράξη εφαρμογής του νόμου προκειμένου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη την οποία και θα καλέσουν, όπως λένε, να διαγνώσει την αντισυνταγματικότητα του.
«Πρόκειται για ρυθμίσεις αντισυνταγματικές, δημευτικές του προϊόντος της δουλειάς μας, οι οποίες στρέφονται κατά των αρχών της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του επαγγέλματος μας», λέει ο κ. Αλεξανδρής υπογραμμίζοντας πως οι δικηγόροι οδηγούνται, πλέον, σε μηδενισμό του εισοδήματος τους και ουσιαστικά έξοδο από το χώρο της δικηγορίας.
Στο πλευρό των δικηγόρων βρίσκονται και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι τους, οι οποίοι έχουν ήδη στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας πως οι επίμαχες ρυθμίσεις οδηγούν στην εξαθλίωση του κλάδου και στη μείωση της ποιότητας της δικαιοσύνης.
Οι δικηγόροι, τώρα, περιμένουν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ η οποία ενδεχομένως τους υποχρεώσει να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους αλλά και τον μελλοντικό τρόπο δράσεως, σε επίπεδο κινητοποιήσεων.
Μέχρι τότε θα παραμείνει σε ισχύ το νέο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους με το οποίο «μπλοκάρουν» τα έσοδα που αναμένει η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ από την εκδίκαση φορολογικών και ασφαλιστικών υποθέσεων αλλά και οι τράπεζες από δανειολήπτες που δεν καταβάλουν τις δόσεις του δανείου τους.
Η στόχευση των δικηγόρων είναι διπλή. Όπως εκτιμάται, με αυτόν τον τρόπο στριμώχνουν την Κυβέρνηση, η οποία αυτούς τους δύσκολους καιρούς βλέπει «παγωμένα» τα έσοδα στα δημόσια ταμεία καθώς παραμένουν αδίκαστες, στα διοικητικά δικαστήρια, υποθέσεις που αφορούν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή αλλά και ποινικές δίκες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο πολίτης προσφύγει κατά του δημοσίου ή της τράπεζας η υπόθεση του προχωρά κανονικά. Αυτός είναι και ο δεύτερος στόχος των δικηγόρων, δηλαδή να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό πρόσωπο στους πολίτες που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν πληγεί από την πολύμηνη αποχή τους. Έτσι, δεν εκδικάζονται υποθέσεις δανειοληπτών κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις) με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει στη διάθεση του προσωρινή δικαστική προστασία. Ωφελημένοι είναι οι πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και έχουν καταφέρει να πετύχουν αναστολή της διαδικασίας αλλά και εκείνοι που έχουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις που αφορούν σε πρόστιμα, χρέη προς το Δημόσιο αλλά και μη καταβολή ΦΠΑ, αφού δεν εκδικάζονται οι συγκεκριμένες υποθέσεις.
Είναι γεγονός πως οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των δικηγόρων έχουν ως αποτέλεσμα την δραματική αύξηση όχι μόνο του αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων που σχετίζονται με το Δημόσιο και ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, αλλά και του …λογαριασμού των ανείσπρακτων εσόδων .
Ωστόσο, οι δικηγόροι δεν αποδέχονται τις αιτιάσεις ότι η αποχή τους ευθύνεται για την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και αναφέρονται σε ένα πρόβλημα που, όπως λένε, παραμένει άλυτο εδώ και, τουλάχιστον, 20 χρόνια. «Αλλού βρίσκονται τα πραγματικά αίτια» υποστηρίζουν οι δικηγόροι και «δείχνουν», με νόημα, το μικρό κονδύλι του προϋπολογισμού που αναλογεί στον νευραλγικό τομέα της δικαιοσύνης και προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες για επαρκή αριθμό αιθουσών, δικαστών, γραμματέων, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υποδομών. Πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, απαντώντας στις βολές που δέχεται ο κλάδος, επεσήμανε πως η χώρα μας είναι 4η κατά σειρά στις χώρες μεταξύ των 47 μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που παραβιάζει τον εύλογο χρόνο της δίκαιης δίκης. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 360 περιπτώσεις καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης σε όλα τα δικαστήρια, πολιτικά, ποινικά, διοικητικά. Μάλιστα, υπάρχει υπόθεση για την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε, λόγω καθυστέρησης έκδοσης απόφασης επί 27 ολόκληρα χρόνια!
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΔΣΑ σε ότι αφορά τα διοικητικά δικαστήρια, οι υποθέσεις δεν ματαιώνονται, αλλά αναβάλλονται σε τακτές δικασίμους, και στην Αθήνα προσδιορίζονται για τον Φεβρουάριο του 2017. Οι αναβληθείσες υποθέσεις ανέρχονται σε 14.000, από τις οποίες οι οικονομικού αντικειμένου φορολογικές υποθέσεις είναι μόνον οι 1.700 από αυτές. Από τις 1.700 αυτές υποθέσεις, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, περίπου το 30% αφορούν χρέη προς το Δημόσιο.
Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου
Πηγή: newsbeast.gr
Σχετικές ετικέτες:αποχήδικαιοσύνηδικηγόροιΕλλάδαΣτΕΣυμβούλιο Επικρατείας
Σχετικά άρθρα