Ταμείο από Πεκίνο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ταμείο από Πεκίνο

09:44 | 5/7/16
tameio-apo-pekino

Οι νέες επενδυτικές προτάσεις του Μαξίμου στους Κινέζους - Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην "χώρα των δράκων" ολοκληρώνεται την Τετάρτη και ήδη στην κυβέρνηση έχουν θέσει τους στόχους για τη μετά COSCO εποχή

Για την Σαγκάη αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με την ελληνική αποστολή να κάνει ήδη το ¨ταμείο¨ της επίσκεψής της στην Κινεζική μεγαλούπολη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά και στη διευρυμένη συζήτηση των δυο αποστολών η ελληνική πλευρά επικέντρωσε στην προώθηση συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων που αποτέλεσαν βάση των διαβουλεύσεων.

Αυτές περιλαμβάνουν:

1. Το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο.
2. Εξέταση της πιθανότητας Κινεζικής ναυπηγοεπισκευαστικής δράστηριοτητας στην Ελλάδα.
3. Η διαχείριση του αεροδρομίου στο Καστέλι.
4. Επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα.
5. Ενίσχυση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
6. Επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.
7. Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και απευθείας συνδεση του Πεκίνο με την Αθηνα.
8. Συνέργειες σε τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.


Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως αποφασίστηκε να δημιουργηθεί, μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης τών θεμάτων αυτών που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η άποψη που διατυπώθηκε είναι ότι με την συμφωνία για το λιμάνι ανοίγει ένας νέος διευρυμένος κύκλος αναβαθμισμένης συνεργασίας των δυο χώρων. Με τις ίδιες πηγές να εξηγούν ότι υπάρχει μια νέα ατζέντα στο τραπέζι για την επόμενη δεκαετία των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

Οι εταιρικές συμφωνίες

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης ο φορέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού  για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών, Enterprise Greece, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο φορέα της Κίνας (China Council for the Promotion of InternationalTrade), διοργάνωσαν επιχειρηματικό φόρουμ για την ενίσχυση της συνεργασίας στη ναυτιλία με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης (China- Greece Maritime Cooperation Forum to Fuel Growth).

Στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε τις δυνατότητες που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία μέσω της συνεργασίας με την Κίνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές που δημιουργούνται στους κλάδους των υποδομών και του τουρισμού. Ο Υπουργός υπέγραψε, μάλιστα, συμφωνία για τριετές κοινό πρόγραμμα δράσης με την κινεζική Εθνική Διοίκηση Τουρισμού.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

1. Αμοιβαία τουριστική προβολή των δύο χωρών.

2. Συνεργασία, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στο πεδίο ειδικών μορφών τουρισμού, όπως στον πολιτιστικό, γαμήλιο, ιατρικό & ευεξίας, συνεδριακό.

3. Συνεργασία στον τομέα της αμοιβαίας προώθησης του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού τουρισμού, με σκοπό την αμοιβαία προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στις δύο χώρες.

4. Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, μέσω της αμοιβαίας διοργάνωσης εντατικών μαθημάτων ελληνικής και κινεζικής γλώσσας για τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου.

5. Αμοιβαία ενημέρωση για τα ισχύοντα επενδυτικά προγράμματα, αλλά και τα κίνητρα για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο του τουρισμού.

6. Ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.


Στο πλαίσιο του φόρουμ τα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, που συντόνισε το Enterprise Greece (συμμετέχουν περίπου 45 επιχειρηματίες, προερχόμενοι κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας, ναυτιλίας, ενέργειας, τουρισμού, υγείας, των καλλυντικών,της αγροδιατροφής και μηχανολογικού εξοπλισμού), πραγματοποίησαν ομιλίες-παρουσιάσεις, καθώς και περίπου 150 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις με κινέζους επιχειρηματίες. Στο φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 300 Κινέζοι επιχειρηματίες.

Παρουσία του κ. Σταθάκη, του Κινέζου Υπουργού, αρμόδιου για θέματα ναυτιλίας, Wang Hong και των επικεφαλής των οργανισμών προώθηση εξωστρέφειας των δύο χωρών, Χρήστου Στάικου και Jing Zengwei, υπογράφηκαν 8 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, που αφορούν στην ενίσχυση της Κινεζοελληνικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, των ακινήτων, του εμπορίου και της τεχνολογίας.

Αναλυτικά:

• Beijing Kai Xin Rong Investment Co., Ltd. Bin Tian Hui Ge (Beijing) Investment Consulting Co., Ltd μια την εταιρεία Kaperoni BFG S.A.

• Shing Kee Godown Logistics  με την KaperoniBFG

• DOPPLER με την Sichuan Chuan Kai Industrial Group Co Ltd (CCK)

• SINO-GREEK TOPOLIVE INTERNATIONAL TRADING CO LTD με την ελληνική WORLD EXCELLENT PRODUCTS S A


Και τέσσερις (4) συμφωνίες που υπογράφει η ελληνική εταιρεία Nanophos

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών