23:45 | 21/8/16
Προειδοποίηση από το ΔΝΤ για τη δραματική γήρανση του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και την μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα 20 χρόνια
Το ΔΝΤ προειδοποιεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δραματική γήρανση του εργατικού της δυναμικού, κατά τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τους οικονομολόγους Shekhar Aiyar, Christian Ebeke και Xiaobo Shao, η χώρα θα υποστεί δραματική μείωση της παραγωγικότητας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.Στο άρθρο που έδωσε στο δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθίσταται σαφές πόσο προβλέπεται να μειωθεί η συνολική παραγωγικότητα από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού της κάθε χώρας.
Όπως υποστηρίζουν οι οικονομικοί αναλυτές η παραγωγικότητα μιας χώρας είναι το σημαντικότερο στοιχείο της οικονομίας της, καθώς είνια εκείνο που καθορίζει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Συνολικά η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 με 64 ετών αναμένεται να αυξηθούν από το 15% του εργατικού δυναμικού σήμερα στο 20% σε δύο δεκαετίες.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο το εργατικό τους δυναμικό να γερνάει δερματικά.Συγκεκριμένα για την Ελλάδα εκτιμάται πως η συνολική παραγωγικότητα προβλέπεται ότι θα αυξάνεται τα επόμενα έτη στην Ελλάδα με ρυθμό περίπου 1,1%, δηλαδή πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας αναμένεται να μειωθεί στο μισό, λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού.
Έτσι, εκτιμάται πως η μειωμένη παραγωγικότητα θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση της ανάπτυξης με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα του χρέους και γενικότερα για τα δημόσια οικονομικά. "Είναι ανησυχητικό ότι η πλέον αρνητική επίπτωση στην παραγωγικότητα θα υπάρξει σε χώρες που δεν έχουν την πολυτέλεια να την υποστούν, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Αυτές οι χώρες έχουν ήδη αυξημένο επίπεδο χρέους και ελάχιστο δημοσιονομικό χώρο (πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν αν επενδύσουν ώστε να μετριάσουν το πρόβλημα) και έχουν ανάγκη από υψηλό ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μειώσουν την ανεργία", αναφέρουν οι τρεις οικονομολόγοι στο άρθρο τους. Πολύ σημαντική μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητάς τους προβλέπεται ότι θα υποστούν και οι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και σε ελαφρώς μικρότερο ποσοστό η Ιρλανδία.
Μείωση της συνολικής παραγωγικότητας
Παράλληλα, οι αναλυτές αναφέρουν πως η αύξηση του μεριδίου των εργαζομένων ηλικίας 55 με 64 ετών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο σύνολο του εργατικού δυναμικού (άνθρωποι ηλικίας 15 με 64 ετών) οδηγεί σε μείωση της συνολικής παραγωγικότητας κατά 2% με 4%. Αυτό εξηγείται, διότι υπολογίζεται πως η παραγωγικότητα ενός εργαζομένου κορυφώνεται στην ηλικία μεταξύ 40 και 50 ετών.Στη συνέχεια ακολουθεί πτωτική πορεία, διότι η αυξημένη εμπειρία που διαθέτουν οι πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι σε σχέση με τους νεότερους δεν επαρκεί, ώστε να καλύψει την πτώση της παραγωγικότητας που προκαλούν τα προβλήματα υγείας που αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και το γεγονός ότι οι δεξιότητες που κατέχουν έχουν πλέον ξεπεραστεί.
Σχετικά άρθρα