14:24 | 2/8/16
Το φυλλάδιο που μοίραζαν εργαζόμενοι στο κέντρο κράτησης στη Μόρια
Χριστιανοί εργαζόμενοι σε ένα από τα πιο γνωστά κέντρα κράτησης προσφύγων στην Ελλάδα προσπάθησαν να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους που κρατούνται στη Μόρια, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στη διάρκεια των τελευταίων μηνών που εργαζόμενοι έχουν μοιράσει φυλλάδια στα αραβικά με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη.
Το φυλλάδιο, που δημοσιεύει η Guardian, προσκαλεί τους αιτούντες άσυλο να υπογράψουν μια δήλωση που αναφέρει τα εξής: «Το ξέρω πως είμαι αμαρτωλός… Ζητώ από τον Ιησού να συγχωρέσει τις αμαρτίες μου και να μου χαρίσει την αιώνια ζωή. Η επιθυμία μου είναι να αγαπώ και να υπηρετών τον λόγο Του».
Οι μουσουλμάνοι αιτούντες άσυλο, στα χέρια των οποίων έφτασαν τα φυλλάδια, δηλώνουν πως βρίσκουν την κίνηση «αναίσθητη». «Είναι μεγάλο πρόβλημα διότι πολλοί άνθρωποι είναι μουσουλμάνοι και έχουν πρόβλημα με την αλλαγή θρησκείας», λέει ο Μοχάμεντ από τη Δαμασκό. «Προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό στη διάρκεια του Ραμαζανιού, του ιερότερου μήνα των μουσουλμάνων».
Ένα άλλος Σύρος, ο Αχμέντ δήλωσε: «Μας αρέσουν όλες οι θρησκείες, αλλά αν είσαι χριστιανός και σου δώσω ένα Κοράν, πώς θα αισθανθείς;».
Οι κρατούμενοι στη Μόρια υποστηρίζουν πως τουλάχιστον δύο εκπρόσωπος της οργάνωσης Euro Relief, που δραστηριοποιείται στον χώρο κράτησης, μοίρασαν τα φυλλάδια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οργάνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη ενεργή στη Μόρια μετά την αποχώρηση των άλλων οργανώσεων λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Η Euro Relief δήλωσε πως αποδοκιμάζει τη διανομή των φυλλαδίων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μεμονομένων εργαζομένων που έδρασαν μετά από δική τους πρωτοβουλία. «Έχουμε ήδη αναλάβει δράση, ώστε οι εθελοντές μας να γνωρίζουν καλά ότι δεν πρέπει να διανέμουν κανενός είδος φυλλάδια. Ο κώδικας συμπεριφοράς μας λέει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν και αν κάποιος προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, ως οργάνωση, θα προχωρήσουμε σε πειθαρχικές κυρώσεις».
Το ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν απάντησε στο αίτημα για κάποιο σχόλιο.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΛέσβοςμετανάστεςπρόσφυγεςπροσφυγικόGuardian
Σχετικά άρθρα