09:37 | 2/8/16
Όσο ο Σεπτέμβριος πλησιάζει το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα εργασιακά έρχονται ολοένα και πιο μπροστά στην ατζέντα τόσο του Μαξίμου όσο και του υπουργείου Οικονομικών
Στα δύσκολα αναμένεται να πέσει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβρη, καθώς η πίεση θα έρχεται από δυο πλευρές: Σε κοινωνικό επίπεδο από το «βαρύ πέλεκυ» που έχει πέσει στις πλάτες χιλιάδων πολιτών, αλλά και από τους δανειστές που θα σύρουν το εκ νέου το «χορό» της β' αξιολόγησης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει καταλήξει ακόμα πότε θα προχωρήσει στην κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς στη μείωση του πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% το 2019 και σε 2% το 2020. «Τα συζητάμε όλα. Κανονικά θα έπρεπε – σύμφωνα με τον προγραμματισμό με τους εταίρους – να έχει παρθεί ήδη η απόφαση για τη παραμονή ή όχι του ΔΝΤ, αλλά και για το χρέος. Αφού δεν γίνεται θα δούμε πως θα το χειριστούμε. Όλα είναι ανοικτά», τόνιζε χαρακτηριστικά.
Το μεγάλο «παιχνίδι», πάντως αναμένεται να γίνει σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η κόντρα της Ουάσιγκτον με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα του χρέους «καλά κρατεί» μόνο που στη μέση βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Ελλάδα.
Η ίδια πηγή αυτό που τόνιζε σχετικά με το Ταμείο είναι πως «είναι ξεκάθαρο ότι από τη συμμετοχή του ή όχι κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Στα εργασιακά θα είναι σκληροί, αλλά θα σου δώσουν κάτι για το χρέος. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βγει η απόφαση και να καταλήξει η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ή όχι. Και αυτό γιατί υπάρχει αβεβαιότητα που δεν κάνει καλό σε εμάς. Εκτιμώ πως αυτό θα αποφασιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα.»
Τον Δεκέμβριο, άλλωστε αναμένεται το ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει την έκθεσή του στην οποία θα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. Και μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να μιλήσει για άλλη μια φορά για την ανάγκη «γενναίου κουρέματος», όμως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει ξεκαθαρίσει πως μέχρι τις εκλογές στην χώρα του, τον ερχόμενο Οκτώβριο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Στο οικονομικό επιτελείο επενδύουν πολύ στον ρόλο του Αμερικανικού παράγοντα, καθώς μετά και την επίσκεψη του Τζακ Λιού στην Ελλάδα διευκρινίστηκε πως οι ουσιαστικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.
Αρκετά κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν πως σε μια Ευρώπη με πολλαπλά ανοιχτά «μέτωπα» (προσφυγικό, τρομοκρατία, brexit, εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία) κανείς δεν θα ήθελε να ασχολείται περαιτέρω με το ελληνικό πρόβλημα ευελπιστώντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου πολύ σημαντικά ζητήματα θα έχουν κλείσει. Οι συνθήκες αβεβαιότητας που υπάρχουν είναι αυτές που φοβίζουν πιο πολύ την διαπραγματευτική ομάδα, καθώς όλα φαίνεται ακόμα να είναι πολύ ρευστά.
Σχετικά με την αξιολόγηση στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου θα έχει κλείσει.
Το σίγουρο είναι πως μια πρώτη εικόνα θα πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν στις 9-10 Σεπτεμβρίου βρεθεί στην Μπρατισλάβα για το πρώτο Eurogroup μετά το καλοκαίρι, ενώ στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας θα μεταβεί ο πρωθυπουργός στις 16 του ίδιου μήνα όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των «27».
Πηγή: news247
Σχετικές ετικέτες:βουλήκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα