Ο “μεγάλος πλούτος” και η υποστελέχωση του ΚΕΦΟΜΕΠ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ο “μεγάλος πλούτος” και η υποστελέχωση του ΚΕΦΟΜΕΠ

19:05 | 26/8/16
o-megalos-ploutos-kai-h-ypostelexwsh-toy-kefomep

Η υποστελέχωση του «ΚΕΦΟΜΕΠ» ατόνισε τους ελέγχους. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ. Πόσους ελέγχους το χρόνο, μπορεί να ολοκληρώσει κάθε ελεγκτής στην πράξη

Η υποστελέχωση και το παρατεταμένο μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών, που ξεκίνησε με την παραίτηση της τέως ΓΓ εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαϊδου και συνεχίζεται με το σχέδιο ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ ατόνησε και τους ελέγχους στην κατηγορία φορολογούμενων «μεγάλου πλούτου».

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την εξέλιξη των ελέγχων είναι ενδεικτικά . Το πρώτο εξάμηνο του 2016 έγιναν 143 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου ενώ το ίδιο διάστημα του 2015 είχαν γίνει 284 δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι . Από τους ελέγχους που έγιναν βεβαιώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 φόροι 143,6 εκ ευρώ ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι είχαν βεβαιωθεί φόροι 184,9 εκ ευρώ. Από τους βεβαιωθέντες φόρους εισπράχθηκαν φέτος 41,05 εκ ευρώ ( ποσοστό 61,05% επι του συνόλου ) έναντι 34,05 εκ ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι .

Η σύγκριση των δύο περιόδων φανερώνει ένα μόνο πράγμα ότι οι ελεγκτικές υπηρεσιες του ΥΠΟΙΚ εκτός από το μόνιμο πρόβλημα υποστελέχωσής τους αντιμετωπίζουν εδώ και πολλούς μήνες το πρόβλημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το υπουργείο οικονομικών στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία παρά τα μεγάλα λόγια βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ωστόσο ειδικά για το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και ο μεγάλος όγκος δουλειάς . Με βάση στοιχεία της υπηρεσίας στο Κέντρο έχον συσσωρευτεί 4.500 ανοιχτές εντολές ελέγχου στις οποίες έρχονται να προστεθούν, τώρα, νέες εισαγγελικές παραγγελίες για τον έλεγχο των τοποθετήσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, για ποσά άνω των 500.000 ευρώ, που προσεγγίζουν τις 250.

Και όλα αυτά, ενώ αποδεδειγμένα κάθε ελεγκτής δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει με επιμέλεια πάνω από 6 έως 8 ελέγχους τον χρόνο. Ωστόσο, ο αριθμός των εντολών ελέγχου, αντί να μειώνεται, αυξάνεται με διαρκώς καινούργιες εντολές, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή.

Το ΚΕΦΟΜΕΠ που έχει συγκεντρώσει όλους τους μεγάλους ελέγχους, έχει περίπου 200 υπαλλήλους και ουδείς από αυτούς χειρίζεται απλές υποθέσεις με αποτέλεσμα μια κατάσταση τραγική και για τους ίδιους αλλά και για το σύνολο του φοροελεγκτικού μηχνανσμού ο οποίος αναζητά εναγωνίως έσοδα

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών