Τούρκοι εκπαιδευτικοί ζητούν πολιτικό άσυλο στη Ρόδο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τούρκοι εκπαιδευτικοί ζητούν πολιτικό άσυλο στη Ρόδο

14:24 | 26/8/16
tourki-ekpedeftiki-zitoun-politiko-asilo-sti-rodo

Υποστήριξαν ότι ότι ήρθαν στο νησί με σκάφος και ότι τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα τους

Μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση που αφορά παράνομη είσοδο στη χώρα τριών Τούρκων εκπαιδευτικών, ηλικίας 40, 34 και 39 ετών, απασχολεί από το βράδυ της Τετάρτης τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Οι τρείς Τούρκοι, εμφανίστηκαν συγκεκριμένα στην υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου του κεντρικού λιμένα Ρόδου και ενημέρωσαν ότι επιθυμούν να τους χορηγηθεί visa για την παραμονή τους στην Ελλάδα, προκειμένου εν συνεχεία να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με visa, που κατέχουν και τελεί σε ισχύ.

Οι τρείς Τούρκοι, που έφεραν μαζί τους σημαντικό χρηματικό ποσό και λίρες, διατείνονται ότι ήρθαν στο νησί με σκάφος, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν το όνομά του, ενώ υποστήριξαν ότι βγήκαν στην παραλία των Στεγνών προ τριημέρου και ότι παρέμειναν εκεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις Τούρκοι διατείνονται ότι τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα, όπως έγινε με χιλιάδες συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και χιλιάδες απολύσεις, επιβλήθηκε στο πλαίσιο της μαζικής εκκαθάρισης προσώπων που δεν είναι αρεστά στην τουρκική κυβέρνηση, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Δικαστικό Σώμα και γενικά στην Δημόσια Διοίκηση με το επιχείρημα ότι συνεργάζονταν με τους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Χιλιάδες στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν συλληφθεί, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν καθαιρεθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης απαγόρευσε σε όλους τους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία δείχνει ότι τα πράγματα έχουν ξεπεράσει πλέον το επίπεδο της παρατήρησης και της μετάδοσης πληροφοριών σχετικά με τον απολογισμό της απόπειρας πραξικοπήματος και τα αριθμητικά στοιχεία που σχετίζονται με τις εκκαθαρίσεις που κάνει η κυβέρνηση. Η κατάσταση που επικρατεί μετά την απόπειρα περιέχει έντονα το στοιχείο της σαρωτικής επιτήρησης.

Απαγορεύθηκε εξάλλου η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.

Το ερώτημα που τίθεται για τις εκκαθαρίσεις αυτές είναι κατά πόσο οι χιλιάδες ανθρώπων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και προσάγονται, πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν ή είναι γενικά αντιπολιτευόμενοι.

Εν πάση περιπτώσει οι τρείς Τούρκοι, που κρατούνται στα κρατητήρια του ΑΤ Ρόδου και κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα έκαναν χθες γνωστό δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους κ. Αχιλλέα Κωνσταντινίδη, ότι θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο και θα υποβάλουν αντιρρήσεις στην κράτησή τους, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία διοικητικής τους απέλασης.

Η δικογραφία σε βάρος τους για παράνομη είσοδο στη χώρα δεν κινήθηκε με την διαδικασία του αυτοφώρου και η δικογραφία αναμένεται να υποβληθεί αρμοδίως με την τακτική διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι προχθές το βράδυ η κυβέρνηση διέψευσε πληροφορία που ήθελε Τούρκο στρατιωτικό, που ενδεχομένως είχε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, να έχει περάσει στη Σάμο με jet ski.

«Επικίνδυνα παιχνίδια», δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Δεν υπάρχει τέτοιος Τούρκος σε ελληνικό έδαφος». Νωρίτερα, οι πρώτες πληροφορίες από το νησί ήθελαν κλιμάκιο της ΕΥΠ να έχει αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης, με ανεπιβεβαίωτες διαρροές να αναφέρουν ότι στην κατοχή του στρατιωτικού είχαν βρεθεί έγγραφα και διακριτικά.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήδη εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας με ελικόπτερο την επομένη του πραξικοπήματος.

Η υπόθεση των οκτώ έχει προκαλέσει διπλωματικές τριβές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με την Άγκυρα να έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοσή τους.

Πηγή: dimokratiki.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών