Ο “πονοκέφαλος” του προσφυγικού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο “πονοκέφαλος” του προσφυγικού

09:40 | 4/8/16
o-ponokefalos-toy-prosfygikou

Οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν μοιάζουν με μια «βόμβα» που είναι έτοιμη να σκάσει στο Αιγαίο - Το ενδεχόμενο οι προσφυγικές ροές να ανοίξουν και να φτάσουν στα περσινά επίπεδα αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη για την ελληνική πλευρά

Με  ένα  «τεντωμένο σχοινί» που είναι έτοιμο να σπάσει ανά πάσα στιγμή μοιάζει η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας, με κυβερνητικές πηγές να παραδέχονται πως «παρακολουθούν όλες τις τελευταίες εξελίξεις με αγωνία» και να υπογραμμίζουν πως η χώρα μας είναι προσηλωμένη στα όσα υπογράφηκαν τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

Το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η συμφωνία τηρείται και η ροή των προσφύγων κινείται κοντά στους 100 δεν αποτελεί το μόνο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά. Οι απαντήσεις που έχουν έρθει έως τώρα από την Κομισιόν εστιάζουν μόνο προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε ο Γιάννης Μουζάλας στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη που παραχώρησε ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, επισημαίνοντας πως σε σχέση με τη στάση των Βρυξελλών,  «μας προβληματίζει, όπως μας προβληματίζει  και η κατάσταση με την Τουρκία» και υπογράμμισε πως αν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί αυτά τα προβλήματα.

Όλα αυτά την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί πως αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ε.Ε.

Το μεγάλο ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. κατ’ αναλογία, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει «φως στο τούνελ».

Η λύση βασίζεται σε όσα ανέφερε και πάλι ο Γιάννης Μουζάλας στην BILD τονίζοντας πως «χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και άλλες γειτονικές να μπορούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα εδάφη τους με βάση την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συνέχεια να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών κ.α. Το ίδιο να συμβεί και από την Ελλάδα ώστε να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. κατ’ αναλογία».

Θέλοντας να μη προκαλούνται λανθασμένες εντυπώσεις ο Γιάννης Μουζάλας χθες διέψευσε ότι ζήτησε την εκπόνηση ενός «Plan B» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας με την Τουρκία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για λανθασμένη απόδοση των δηλώσεών του από την γερμανική εφημερίδα Bild.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έκαναν γνωστό ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταφερθούν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περίπου 1.000 άτομα. Πρόκειται για πρόσφυγες αιτούντες άσυλο στους οποίους έχει εγκριθεί το πρώτο μέρος της διαδικασίας και οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν φεύγουν από τα νησιά προς την Αθήνα.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών