Οι πρωταγωνιστές της “μάχης” του Συνεδρίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι πρωταγωνιστές της “μάχης” του Συνεδρίου

10:33 | 17/8/16
oi-prwtagwnistes-ths-maxhs-toy-synedrioy

Η "ακτινογραφία" του ΣΥΡΙΖΑ δυο μήνες πριν το κυβερνών κόμμα οδηγηθεί στο Συνέδριό του και ξεχωρίζει τα πρόσωπα που θα έχουν καθοριστικό ρόλο - Τα ερωτήματα, οι τάσεις και οι ανένταχτοι

Με τον προσυνεδριακό διάλογο να είναι σε πλήρη εξέλιξη το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο και τις διεργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2013. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, δεν είχε υπογράψει το μνημόνιο, ενώ όλες οι κομματικές και πολιτικές διαφωνίες επικεντρώνονταν γύρω από τις ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ποιες είναι σήμερα οι 3 τάσεις στην Κουμουνδούρου που θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους το τριήμερο 13-16 Οκτωβρίου;

Η Ενωτική Κίνηση

Με τη διάσπαση της Αριστερής Ενότητας, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ενωτική Κίνηση έγινε ο νέος ισχυρός πόλος υποστήριξης του Αλέξη Τσίπρα. Και σε αυτό τον χώρο, ωστόσο σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα που να προσεγγίζει πολλές φορές και τον χώρο της κεντροαριστεράς, έχουν καταγραφεί διαφορετικές απόψεις και ομαδοποιήσεις.

Στην τάση μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημαντικό ρόλο έχουν 4 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πέτρος Καραγεώργος και ο Νίκος Σκορίνης, καθώς και τα στελέχη Στέλιος Παππάς και Κώστας Πουλάκης.

Οι προετοιμασίες της Ενωτικής Κίνησης για το Συνέδριο είναι συνεχείς, καθώς στα τέλη Απριλίου διοργανώθηκε στην Αθήνα ανοιχτή πανελλαδική συνάντηση της τάσης στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες μέλη του κόμματος. Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική συγκυρία, αλλά και η εμβάθυνση της συζήτησης για το ρόλο και τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος που θα τοποθετηθούν τα στελέχη της κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Πλατφόρμα 2010

Έξι χρόνια ζωής συμπληρώνει η Πλατφόρμα 2010 με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα να "ηγούνται" της συγκεκριμένης τάσης.

Τον προηγούμενο Απρίλιο σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την τάση υπογραμμίστηκε η ανάγκη, ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί και να συγκρουστεί με κάθε νοοτροπία περιχαράκωσης. Στο ζήτημα των διευρύνσεων η "Πλατφόρμα 2010" έχει σαφή τοποθέτηση που επεκτείνεται και στο αυτοδικοικητικό και στο συνδικαλιστικό κομμάτι του κόμματος. Το άνοιγμα της Κουμουνδούρου σε άλλους χώρους αναμένεται να απασχολήσει πολύ τους Συνέδρους με την ανακοίνωση της τάσης πριν 5 μήνες, να αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο 2ο συνέδριό του πρέπει "να απευθύνει ένα μεγάλο πολιτικό προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς, δημοκράτες, αριστερούς πολίτες, να απευθυνθεί σε προσωπικότητες, πολιτικές κινήσεις, ομίλους πολιτικού προβληματισμού, πολιτικές συλλογικότητες κάθε είδους, που βλέπουν για τον εαυτό τους θετικά τη συμμετοχή σε ένα μεγάλο πολιτικό εγχείρημα των ευρύτατων δημοκρατικών, προοδευτικών αριστερών δυνάμεων που είναι σαφώς οριοθετημένες από τον νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα και στην ΕΕ."

Οι "53+"

Με τις ενστάσεις των "53+" σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του, οι καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη και το προσφυγικό, ο διάλογος στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι πολύ "ζωντανός". Θεωρείται βέβαιο πως τα πρώην μέλη της Αριστερής Ενότητας θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους μέσα στο κόμμα.

Θα πάρουν οι "53+" την θέση της Αριστερής Πλατφόρμας στο κόμμα τραβώντας τον Αλέξη Τσίπρα από το "αριστερό μανίκι";

Η δυναμική πολιτική προβολή του παράλληλου προγράμματος και ο εμπλουτισμός του, η απόρριψη κάθε σκέψης για οικουμενική κυβέρνηση, οι "συμπράξεις" που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά, οι ξεκάθαρες αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που συμπλέει με το χώρο της δεξιάς και η επικοινωνία του κόμματος με την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα είναι τα βασικά ζητήματα που βάζουν στην ατζέντα τους οι "53+".

Στην Πολιτική Γραμματεία υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση από τα στελέχη Μιχάλη Υδραίο, Χάρη Γολέμη, Πάνο Λάμπρου και Μιχάλη Σαρρή, ενώ από τους υπουργούς, την τάση στηρίζουν εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης και η Θεανώ Φωτίου. Σημαντική είναι η δύναμη που υπάρχει και στην κοινοβουλευτική ομάδα με τους Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστο Καραγιαννίδη, Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Χρήστο Μαντά, Ελένη Σταματάκη, Γιώργο Κυρίτση και τον Μάκη Μπαλαούρα.

Ναι ή όχι στις τάσεις;

Πολλή συζήτηση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναμένεται να γίνει και για τη "χρησιμότητα" ύπαρξης των τάσεων με αρκετά κορυφαία στελέχη να έχουν εκφράσει τόσο δημοσίως όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις τον προβληματισμό τους. Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο 21 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζεται η δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας τάσεων και ρευμάτων ιδεών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως "τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν και να προβάλλουν συλλογικά τις απόψεις και προτάσεις τους μέσα στο κόμμα αλλά και δημόσια. Για τη δυνατότητα δημοσιοποίησης των απόψεων της τάσης ισχύει ό,τι και για τις προσωπικές απόψεις των μελών του κόμματος. Η δημοσιοποίηση πρέπει να διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για την επίσημη θέση του κόμματος."

Τα ερωτήματα

Πολλή συζήτηση αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο στο Παλαιό Φάληρο για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτυχθεί σε δήμους και περιφέρειες, ώστε να ανατρέψει την κακή εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, στην πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει για την προώθηση ενός παράλληλου προγράμματος στήριξης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, στην περιβαλλοντική διάσταση του κόμματος, στη σχέση κόμματος – κυβέρνησης, στον ρόλο των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, στον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων, στην ενδυνάμωση της νεολαίας, αλλά και στη στήριξη των κινημάτων και των «καθαρών» σοσιαλιστικών ρευμάτων.

Οι "ανένταχτοι" προεδρικοί

Τις ισορροπίες σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, που έχουν να κάνουν και με το κόμμα, κρατούν όλη την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας πολλά κορυφαία στελέχη της παράταξης στηρίζοντας τις επιλογές του πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο πως και η καθιερωμένη "σύσκεψη της Δευτέρας" απαρτίζεται από συγκεκριμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης. Οι "πυροσβεστικές" τους παρεμβάσεις δρουν ενωτικά και αυτό αναμένεται να γίνει και στο Συνέδριο τον Οκτώβριο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ενώ καθοριστικές θεωρούνται και οι παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της Ρένας Δούρου στις διαδικασίες του Συνεδρίου.

Οι Πασοκογενείς

Είναι εύκολο να διαπιστωθεί πως με την αποχώρηση του Αλέξη Μητρόπουλου από το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη τάση έχει "ατονίσει", χωρίς να υπάρχει επικεφαλής ή κάποια δραστηριότητα. Παρ΄όλα αυτά η παρουσία και μόνο του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και η συμμετοχή του Αντώνη Κοτσακά στην Πολιτική Γραμμματεία δίνουν το στίγμα της παρουσίας του κεντρώου χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Έντονο "άρωμα" ΠΑΣΟΚ  έχει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, του Δημήτρη Μάρδα στο υπουργείο Εξωτερικών, της Θεοδώρας Τζάκρη, αλλά και του Μάρκου Μπόλαρη. Παράλληλα υπάρχουν και πολλά στελέχη στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που προέρχονται από την Χαριλάου Τρικούπη. Στην κοινοβουλευτική ομάδα ηχηρή είναι η παρουσία του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη και του Θεόδωρου Παραστατίδη.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών