22:55 | 1/8/16
Η χθεσινοβραδινή σύλληψη της διοικητικής διευθύντριας και του διοικητικού υποδιευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, επειδή προχώρησαν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου για τον καθαρισμό του νοσοκομείου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Ο Παύλος Πολάκης κάνει λόγο για βαθύ πρόβλημα που «εντοπίζεται σε τμήμα της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας».
«Η χθεσινοβραδινή σύλληψη της διοικητικής διευθύντριας και του διοικητικού υποδιευθυντή του νοσοκομείου Τρικάλων από την αστυνομία, η οποία σε επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου έδρασε σαν το μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας του τοπικού νοσοκομείου, αναδεικνύει το βαθύ πρόβλημα, που εντοπίζεται σε τμήμα της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας και το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση» σημειώνει και προσθέτει:
«Θεωρώ αδιανόητο, κεντρικές πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, οι οποίες εξυγιαίνουν το χώρο της Δημόσιας Υγείας, μειώνουν το δημοσιονομικό κόστος και εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να βρίσκονται υπό την αίρεση ή την ακύρωση κάποιου δικαστικού λειτουργού, που μπορεί να εκδίδει προσωρινές διαταγές μη εφαρμογής Κυβερνητικών Αποφάσεων, έως τη συζήτηση των κύριων προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Όπως τονίζει ο κ. Πολάκης, κάτι τέτοιο (λόγω της καθυστέρησης έκδοσης απόφασης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει έως και το ένα έτος), θα σήμαινε ότι το Υπουργείο Υγείας και οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων, θα παρέμεναν δέσμιοι των ληστρικών συμβάσεων που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες διοικήσεις με τα συνεργεία καθαριότητας, τα οποία στο βωμό του μέγιστου κέρδους, παρείχαν στους εργαζόμενους εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι εργαζόμενοι των εργολαβικών συνεργείων παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες, αναφέρει.
«Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία ενώ αυξάνει έως και διπλασιασμού τις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων και τους παρέχει αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα, παράλληλα εξοικονομεί από τους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου άνω των 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Γνωρίζαμε επίσης εξ’ αρχής πως τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία θίγονται από την απόφαση αυτή θα χρησιμοποιούσαν όλα τα μέσα προκειμένου να την υπονομεύσουν» προσθέτει ο κ. Πολάκης και συμπληρώνει:
«Εύλογα λοιπόν περιμένουμε ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, κατανοώντας την ουσία και το δίκαιο της απόφασης αυτής, από την σκοπιά του εργασιακού δικαίου και του δημόσιου συμφέροντος, θα σταθεί συμπαραστάτης και όχι υπονομευτής, απέναντι στην προσπάθεια αυτή».
Αιχμές για τις ενέργειες της αστυνομίας
«Περιμέναμε επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία, ως προστάτης του δημόσιου συμφέροντος και όχι ως τοποτηρητής των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων θα είχε χειριστεί ανάλογα την υπόθεση. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν, όταν εργαζόμενοι κατέθεταν μηνύσεις εναντίον των εργολάβων για απλήρωτους μισθούς, δεν είχε επιδείξει τον ίδιο ζήλο, που επέδειξε χθες βράδυ, συλλαμβάνοντας κρατικούς υπαλλήλους επειδή εφάρμοσαν νομοθετημένη κυβερνητική πολιτική».«Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας θα εφαρμοστεί και θα αναλάβουμε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία κριθεί αναγκαία. Καλούμε τη Δικαιοσύνη να αποκαταστήσει το κύρος της και την Ελληνική Αστυνομία να λειτουργήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον» καταλήγει.
Πηγή: koutipandoras
Σχετικές ετικέτες:κυβέρνησηΝοσοκομείο ΤρικάλωνΠαύλος ΠολάκηςΠολιτικήσυλλήψειςΣΥΡΙΖΑΤρίκαλαυπουργείο Υγείας
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων