19:19 | 13/8/16
Συνεχίζουν να θησαυρίζουν τα κυκλώματα που διακινούν μετανάστες μέσω του λιμανιού της Πάτρας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών που προσπαθούν να ταξιδέψουν με τα πλοία της γραμμής προς Ιταλία
Ο τζίρος των κυκλωμάτων τα τελευταία δυόμισι χρόνια εκτιμάται ότι ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ, με δεδομένο ότι ο κάθε μετανάστης πληρώνει, όπως έχει προκύψει από τις έρευνες, από 1.000 έως 1.500 ευρώ, για να εξασφαλίσει ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο ή μία θέση σε κρύπτη φορτηγού.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας, από τις αρχές του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 έχουν συλληφθεί 1.113 αλλοδαποί με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (κυρίως Σύροι, που τα προμηθεύονται από κυκλώματα στην Αθήνα), ακθώς και 1.029, οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μετανάστες κρύβονται σε φορτηγά, εν αγνοία του οδηγού.
Σχετικά με τις κρυψώνες μέσα σε φορτηγά, οι λιμενικοί, όπως αναφέρει η "Καθημερινή", έχουν εντοπίσει τρεις τουλάχιστον διαφορετικού τύπου κρύπτες.
Η πρώτη αποκαλείται "καθρέπτης": στο μπροστινό εσωτερικό μέρος της καρότσας τοποθετείται ένα διαχωριστικό, ώστε να κρύβονται εκεί οι μετανάστες και να μην είναι μέσα στο φορτίο.
Η δεύτερη αποκαλείται "σκάφη": δημιουργείται κρύπτη στο δάπεδο της καρότσας, ώστε μην εντοπιστούν κατά τη διάρκεια ελέγχου του φορτίου.
Η τρίτη αφορά τα ντεπόζιτα των καυσίμων: με μετατροπές, που γίνονται, εξασφαλίζεται χώρος, ώστε να κρυφτούν εκεί αλλοδαποί.
Επίσης, έχουν βρεθεί μετανάστες στον ουρανό της καμπίνας του οδηγού, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, όπου μετανάστες παίρνουν ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο για τη ζωή τους, αφού κρύβονται στα ημιαξόνια των φορτηγών.
Τρεις οι λόγοι
Όσον αφορά το σχετικά μικρό αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην Πάτρα και προσπαθούν να ταξιδέψουν παράνομα προς την Ιταλία, ο απερχόμενος κεντρικός λιμενάρχης Πατρών, Τρύφωνας Κοροντζής, εκτιμά πως είναι τρεις οι βασικοί λόγοι.Πρώτον, τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο νέο λιμάνι φαίνεται πως λειτουργούν αποτρεπτικά.
Δεύτερον, η λειτουργία κέντρων φιλοξενίας ανά τη χώρα έχει συμβάλει στη μείωση των μεταναστών που μετακινούνται, ώστε να βρουν τρόπους να φύγουν από τη χώρα.
Τρίτον, εκτιμάται ότι πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, είναι πιθανόν να φεύγουν από τη χώρα τους μέσω της Τουρκίας και από εκεί να πηγαίνουν στη Ρωσία, προκειμένου να βρίσκουν διεξόδους προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Σήμερα, έξω από το λιμάνι της Πάτρας βρίσκονται περίπου 120 μετανάστες, οι οποίοι έχουν βρει προσωρινή στέγη σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια και προσπαθούν καθημερινά να μπουν στη λιμενική ζώνη, για να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό. Όμως, όπως αναφέρει ο Τρύφ. Κοροντζής, οι λιμενικοί, με συνεχείς περιπολίες, που κάνουν, προσπαθούν ν' αποτρέψουν την είσοδο των μεταναστών και ταυτόχρονα προχωρούν σε συλλήψεις.
Σε αυτό το σημείο ο απερχόμενος Κεντρικός Λιμενάρχης υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων αφήνονται στη συνέχεια ελεύθεροι, είτε διότι είναι ανήλικοι είτε γιατί έχουν στην κατοχή τους έγγραφα προσωρινής παραμονής στη χώρα.
Σχετικές ετικέτες:Αχαΐαδιακίνηση μεταναστώνΚοινωνίαλιμάνι Πάτραςπαράνομοι μετανάστεςΠάτραΠελοπόννησος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων