20:53 | 18/9/16
O Yφυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος υπογράμμισε πως πριν 94 χρόνια "το έθνος έζησε την πιο βαριά συμφορά της νεώτερης Ιστορίας του"
«Η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή, όχι μόνο για να μας θυμίζει, αλλά και για να μας καθοδηγεί», τόνισε ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης στην κορύφωση σήμερα των εκδηλώσεων Μνήμης για τους μάρτυρες και ήρωες της Μικρασιατικής Καταστροφής που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας που έλαβαν χώρα παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.«Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο, απόλυτα τεκμηριωμένο γεγονός» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι 94 χρόνια πριν «το έθνος έζησε την πιο βαριά συμφορά της νεώτερης Ιστορίας του», «τότε που οριστικά ξεριζώθηκε η μακραίωνη ελληνική παρουσία στην περιοχή, με τον πιο δραματικό τρόπο» σε έναν χώρο ο οποίος «για τον Ελληνισμό πάντα είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτέλεσε το λίκνο της ελληνικής φιλοσοφίας, των επιστημών, των τεχνών και της Ορθοδοξίας».
Κάνοντας μία αναδρομή ο υφυπουργός Εξωτερικών στα δραματικά γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε στο «ελληνικό θαύμα εν ώρα ειρήνης», όπως ονομάστηκε η αποκατάσταση ενάμισι εκατομμυρίου προσφύγων σε 18 μόλις χρόνια, σε μια χώρα κατεστραμμένη από τις συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις» υπογραμμίζοντας ότι αυτό «αποδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και είναι πάντα επίκαιρο, φτάνοντας ως τις μέρες μας».
Ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη μεγάλη σημασία του διαλόγου για αυτό το θέμα ο οποίος, όπως είπε, «σε συνδυασμό με την αναγνώριση και εξάλειψη του ταμπού για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα συμβάλλουν στην αυγή μιας νέας εποχής».
Σημείωσε δε ότι «το δύσκολο έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα, η οποία θα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπορευτεί με τη συγχώρεση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε μια τέτοια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο».
Ανέφερε επίσης ότι «αποτελεί κορυφαία πολιτική κίνηση η παραχώρηση από την κυβέρνηση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Περιφέρεια Αττική» και επισήμανε ότι «τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας, κομμάτι μνήμης και σύγχρονης ιστορίας του ελληνισμού, δεν θα καταστραφούν». «Δεν θα περάσουν στη λήθη. Δεν θα απαξιωθούν. Αλλά θα αποδοθούν στους πολίτες, με εκείνον τον τρόπο που θα υπηρετεί την κοινωνία, καθώς και τους αγώνες εκείνων που πάλεψαν επί τόπου για τη σωτηρία και τη διατήρησή τους».
Διότι, όπως υπογράμμισε τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών, «η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί εθνικό ορόσημο για όλους, όχι μόνο γιατί μας προφυλάσσει από την επανάληψη μιας διχαστικής πολιτικής, αλλά κυρίως γιατί μας θυμίζει με τον πιο εμβληματικό τρόπο τις εθνικές μας αξίες, αυτές της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας».
Πηγή: ΑΠΕ
Σχετικές ετικέτες:ΓενοκτονίαΓιάννης Αμανατίδηςεκδήλωση μνήμηςΠολιτική
Σχετικά άρθρα