13:16 | 25/9/16
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Γερμανία θα δέχεται από την Ελλάδα και την Ιταλία 500 πρόσφυγες μηνιαίως, ή 6.000 ετησίως
Με τον τρόπο αυτό, εξηγούν από το Βερολίνο, θα επιτευχθεί κυρίως η επανένωση οικογενειών οι οποίες διαλύθηκαν κατά τη φυγή τους.Η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει Ελλάδα και Ιταλία κατά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου για το μεταναστευτικό στη Βιέννη. «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την παράτυπη μετανάστευση. Γι’ αυτό θα δεχόμαστε μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες μηνιαίως οι οποίοι χρειάζονται μια προοπτική» επισήμανε.
Αυτήν τη δέσμευση έρχεται να επιβεβαιώσει με συγκεκριμένους αριθμούς το δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με πηγές από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Έχουμε το καθήκον να συμμετάσχουμε στην κατανομή των 160.000 προσφύγων», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος στη Βιέννη, η οποία όμως δεν πιστεύει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν θα μετάσχει σε αυτό το εγχείρημα. Με ευχαρίστηση όμως η Μέρκελ διαπίστωσε ότι μικρότερες χώρες δέχονται να μετάσχουν στην κατανομή των προσφύγων.
Η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι η δικαιοδοσία της Frontex θα επεκταθεί μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ζήτησε η ίδια η Αθήνα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πάντως ότι ο επαναπατρισμός όσων δεν εγκρίνεται η αίτηση ασύλου πρέπει να προχωρήσει, και για το λόγο αυτό πρέπει το συντομότερο να συναφθούν συμφωνίες με το Πακιστάν και τις χώρες της βόρειας Αφρικής «ούτως ώστε να γίνει σαφές ότι οι πολίτες των χωρών αυτών θα επαναπατρίζονται. Επιπλέον, σημείωσε η Μέρκελ, πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της φυγής και πρέπει να προσφέρουμε στους πρόσφυγες λύσεις παραμονής κοντά στην πατρίδα τους.
«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση, και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών» τόνισε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μίνι συνόδου Κορυφής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».
Σχετικές ετικέτες:ΓερμανίαμετανάστεςΠολιτικήπρόσφυγεςπροσφυγικόDie Welt
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων