Εκατέρωθεν βολές για διαπλοκή μετά τον “αποκεφαλισμό” του ΚΕΦΟΜΕΠ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Εκατέρωθεν βολές για διαπλοκή μετά τον “αποκεφαλισμό” του ΚΕΦΟΜΕΠ

23:30 | 27/9/16
ekaterwthen-voles-gia-diaplokh-meta-ton-apokefalismo-toy-kefomep

Η απομάκρυνση του επικεφαλής πυροδότησε έντονο παρασκήνιο και εκατέρωθεν βολές

Έντονο παρασκήνιο και εκατέρωθεν βολές για διαπλοκή συνόδευσαν την απομάκρυνση του επικεφαλής του Κέντρου
Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) κ. Δ.Μασίνα την περασμένη Παρασκευή η οποία χαρακτηρίστηκε από μερίδα του Τύπου ως «αιφνιδιαστική».

Είναι αλήθεια ότι κύκλοι της ΓΓΔΕ δήλωναν έντονα προβληματισμένοι εδώ και καιρό για τις επιδόσεις της υπηρεσίας.

Ο κ. Δ. Μασίνας ανέλαβε το τιμόνι του ΚΕΦΟΜΕΠ τον Φεβρουάριο του 2014. Στο τέλος της χρονιάς, το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε συνολικά σε φόρους και πρόστιμα περίπου 250 εκ. €, και εισέπραξε 63,7 εκ. €. Την επόμενη χρονιά οι βεβαιώσεις εκτοξεύτηκαν στα 417 εκ. €, Μάλιστα μόνο τον Δεκέμβριο του 2015 βεβαιώθηκαν πάνω από 100 εκ. €. Με τη βεβαίωση οφειλόμενων φόρων στα 325 εκ. €, επικεφαλής του Κέντρου είχε καλύψει το στόχο αυτό κατά 128%.

Θα περίμενε κανείς ανάλογη αύξηση να παρουσιάζει και η είσπραξη. Ωστόσο , το 2015 το ΚΕΦΟΜΕΠ εισέπραξε μόλις 63,3 εκ. €, δηλαδή ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από το 2014, μολονότι η βεβαίωση του 2015 είχε αυξηθεί κατά 2/3 σε σχέση με αυτή του 2014.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2016, η εικόνα αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τον νέο Γενικό Γραμματέα. Ο Γενικός Γραμματέας εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής είδε με πολύ ανησυχία την πτώση της εισπραξιμότητας στο 15,3%, από το 25,5% του 2014 και ζήτησε εξηγήσεις από τον επικεφαλής του ΚΕΦΟΜΕΠ. Κρίθηκε ωστόσο ότι πρέπει να του δοθεί χρόνος να αντιστρέψει την κατάσταση και να εισπράξει τουλάχιστον μέρος από αυτά που βεβαίωσε το 2015.

Τα νούμερα όμως δεν ήρθαν ποτέ. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο κ. Μασίνας είχε καταφέρει να εισπράξει κάτι λιγότερο από 40 εκ. €.

Την ίδια ώρα λογιστές και νομικοί άφηναν αιχμές, ότι το ΚΕΦΟΜΕΠ καταλόγιζε κατά σύστημα φόρους και πρόστιμα που δεν ανταποκρίνονταν στο νόμο ή στα πραγματικά μεγέθη των παραβάσεων που είχαν τελεστεί, αφήνοντας παράλληλα σκιές για «άλλου είδους σκοπιμότητες».

Τούτο με δεδομένο ότι -σύμφωνα με κύκλους της ΓΓΔΕ - όταν ο κ. Μασίνας πληροφορήθηκε την έκδοση του ΦΕΚ λήξης της θητείας του, λέγεται ότι ζήτησε να μην του κοινοποιηθεί προκειμένου να προλάβει να παραιτηθεί .Όταν έλαβε αρνητική απάντηση , δήλωσε ότι προτίθεται να πάρει δεκαήμερη άδεια ώστε να αποφύγει την παραλαβή της απόλυσης , λέγοντας ωστόσο ότι έχει ήδη παραδώσει τους φακέλους του στον αντικαταστάτη του. Το άκουσμα αυτών των προθέσεων προκάλεσε οργή στην ηγεσία της ΓΓΔΕ η οποία προχώρησε άμεσα στην αποπομπή του.

Η άλλη πλευρά

Η απέναντι πλευρά, έχει ένα δικό της «αφήγημα». Μιλάει για μόνιμη υποστελέχωση της υπηρεσίας, που δεν επιτρέπει την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων και περιορίζει την εισπραξιμότητα, έναντι των βεβαιωθέντων φόρων.

Σε ότι αφορά το περιστατικό της αποπομπής, διηγούνται μια διαφορετική ιστορία Μιλούν για ένα αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα που καλούσε τον Μασίνα , να μαζέψει τα πράγματα του και να αφήσει άμεσα χωρίς να αγγίξει στο ελάχιστο τις υποθέσεις που χειρίζονταν Ένα αυτοκίνητο με οδηγό της ΓΓΔΕ συνόδευσε το κ. Μασίνα εκτός της υπηρεσίας , προφανώς για να υπάρχει μια επιπλέον εξασφάλιση , ότι δεν θα πάρει τίποτα μαζί του φεύγοντας. Μάλιστα, αφήνουν αιχμές και για διαπλοκή, αφού τονίζουν ότι ο πρώην επικεφαλής του ΚΕΦΟΜΕΠ , βρίσκονταν αυτόν το καιρό στα ίχνη μεγάλης φοροδιαφυγής «μεγαλόσχημων» που απασχολούν τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα. Η ενόχληση τους και η διαμαρτυρία των δικηγόρων τους στα «κατάλληλα πρόσωπα» , όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, οδήγησαν στο αποκεφαλισμό του επικεφαλή του Κέντρου με συνοπτικές διαδικασίες.

Συνδέουν επίσης την εκδίωξη και με το καταλογισμό φοροδιαφυγής πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε άλλο «μεγαλόσχημο» πριν από λίγο καιρό.

Δεδομένο είναι, ότι οι αλλαγές που μοιραία θα γίνουν σε καίριες θέσεις των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών του ΥΠΟΙΚ, κατά την διαδικασία του μετασχηματισμού της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δεν θα είναι «περίπατος στο πάρκο».

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών