Η ιστορία του 132ου δημοτικού σχολείου Γκράβας που επισκέφθηκε ο Φίλης (βίντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η ιστορία του 132ου δημοτικού σχολείου Γκράβας που επισκέφθηκε ο Φίλης (βίντεο)

11:12 | 12/9/16
i-istoria-tou-132ou-dimotikou-scholiou-gkravas-pou-episkefthike-o-filis

Η Στέλλα Πρωτονοταρίου, τα μαθήματα σε μετανάστες και τα δικαστήρια

Ιδιαίτερη ιστορία έχει το σχολείο που επέλεξε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για να παραστεί στον Αγιασμός.

Από το 1999 ως το 2007 η εκπαιδευτικός Στέλλα Πρωτονοταρίου ήταν διευθύντρια στο 132ο της Γκράβας και επειδή σε αυτό το δημοτικό σχολείο το ποσοστό των μεταναστών μαθητών υπερβαίνει το 80% συναποφασίζει με τους συναδέλφους της την εφαρμογή μιας σειράς εκπαιδευτικών δράσεων με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.

Η διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου, κατέληξε στα δικαστήρια γιατί παραχωρούσε «παράνομα» χώρο του σχολείου για μαθήματα αλβανικής γλώσσας.

Πρόκειται για εθελοντικά μαθήματα (και στα ελληνικά) που γίνονταν τις απογευματινές ώρες σε παιδιά αλλά και γονείς, με στόχο την ομαλή ένταξη όλων στη σχολική κοινότητα αλλά και την καταπολέμηση του καθημερινού φαινομένου πολλαπλών και συνεχών απουσιών των μαθητών. Στο πρόγραμμα για τους γονείς, στους οποίους διδασκόταν η ελληνική γλώσσα, συμμετείχαν 150 άτομα που επεδίωκαν να μπορέσουν να βοηθούν τα παιδιά τους περισσότερο στο διάβασμα και βέβαια να εμπλακούν στη σχολική δραστηριότητα.

Τα μαθήματα μητρικών γλωσσών αποσκοπούσαν στη βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας των αλλοδαπών μαθητών και στην καλύτερη σχολική τους επίδοση, σύμφωνα με τα επιστημονικά πορίσματα και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στις χώρες της Ε.Ε.

Ωστόσο αντί η κ. Πρωτονοταρίου να εισπράξει τα εύσημα, εισέπραξε μια μήνυση και μια μετάθεση, ενώ η ίδια κατηγορήθηκε μόνο για τα αλβανικά και όχι για τα αραβικά τα οποία επίσης δίδασκε στα παιδιά... Τελικά το δικαστήριο την αθώωσε...

Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν παιδιά από πολλές εθνότητες σε ποσοστό περίπου 80%. Αρκετά από αυτά δυσκολεύονται στην ελληνική γλώσσα ή δεν την γνωρίζουν καθόλου καθώς ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα. Η πλειονότητα επίσης των παιδιών, Ελλήνων και αλλοδαπών, προέρχονται από οικογένειες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με προβλήματα φτώχιας και ανεργίας.

Να σημειωθεί τέλος ότι η διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών πριν από δέκα χρόνια αντικατέστησε την πρωινή προσευχή με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Πρωινό Άστρο», οδηγήθηκε στα δικαστήρια.



Πηγή: newsbeast

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών