Ο Ντάισελμπλουμ αξιώνει από την Apple τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ο Ντάισελμπλουμ αξιώνει από την Apple τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ

20:41 | 12/9/16

Στο στόχαστρο του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple με τον πρόεδρο του Eurogroup να αξιώνει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια ευρώ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κολοσσό της Apple που πριν λίγες ημέρες παρουσίασε τα νέα της προϊόντα.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Apple, μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπ. Οικ. της Ευρώπης που έλαβε χώρα στην Μπρατισλάβα. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως όλες οι πολυεθνικές "έχουν υποχρέωση να πληρώνουν φόρους δίκαια", συμπεριλαμβανομένης και της Apple.

Όπως σημείωσε, "τα διεθνή φορολογικά "παραθυράκια" ανήκουν πλέον στο παρελθόν", και ανέφερε πως η Apple θα πρέπει να πληρώσει πλέον πρόστιμο τουλάχιστον 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ε.Ε.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε βέβαια το ότι η Κομισιόν σωστά ερεύνησε πιθανή παράνομη κρατική βοήθεια, πρόσθεσε ωστόσο ότι κατά την άποψή του η Ολλανδία έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το αν οι κανονισμοί εφαρμόζονται σωστά από την Κομισιόν.

Στο πλευρό του Ντάισελμπλουμ τάχθηκαν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Αυστριακός Γιέργκ Σέλινγκ τόνισε ότι η απόφαση της Επιτροπής να αξιώσει χρήματα από την Apple είναι σωστή νομικά και πως η Αυστρία θα διεκδικήσει διαφυγόντες φόρους από τις αμερικανικές πολυεθνικές. Πρόσθεσε μάλιστα πως Ιταλία και Γαλλία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις "πρέπει να πληρώνουν το σωστό φόρο στη σωστή χώρα". Βέβαια μετά το Brexit η χώρα θα προσπαθήσει να προσελκύσει επενδύσεις από πολυεθνικές, όπως έχει γίνει γνωστό.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν ερευνά ήδη τις φορολογικές συμφωνίες πολυεθνικών με αρκετές χώρες της Ένωσης ούτως ώστε να  διαπιστώσει αν δίδεται παράνομη κρατική βοήθεια, με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

Αντικείμενο έρευνας είναι η  Amazon και η McDonald's για τις φορολογικές συμφωνίες τους στο Λουξεμβούργο, ενώ η Starbucks έχει ήδη διαταχθεί να πληρώσει 30 εκατ. δολάρια στους Ολλανδούς.
Θυμίζουμε ότι κοινοβούλιο της Ιρλανδίας ενέκρινε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν για την Apple.

Οι φορολογικές ρυθμίσεις, τις οποίες αξιοποίησε η Apple κατά την εγκατάστασή της στην Ιρλανδία, δεν είναι πλέον διαθέσιμες στην πολυεθνικές που την επιλέγουν ως έδρα.

Η Ιρλανδία έκλεισε το "παραθυράκι" της "διπλής φορολογίας", το 2013, μετά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε, κυρίως από τις ΗΠΑ, για σύμπραξη σε φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών