18:17 | 14/9/16
Τι αναφέρουν σε επιστολή προς τον δήμαρχο του νησιού
Επιστολή προς τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Β. Μανδρακό. απέστειλε ο πρόεδρος του ΣυλλόγουΔανειοληπτών σε Ελβετικά Φράγκα Παντελής Αντωνιάδης, προκειμένου να φέρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες στη χώρα και στη Ρόδο, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου για την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«SOS εκπέμπουν χιλιάδες οικογένειες δανειοληπτών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες κυρίως από το 2006 έως το 2009, περίοδο υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας € / chf 1,65.Στην Ελλάδα έχουν συναφθεί 65-70.000 δανειακές συμβάσεις. Συνυπολογίζοντας, λοιπόν, κανείς ότι οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους συνοφειλέτες και εγγυητές εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι το εν λόγω θέμα αφορά περί τους 200.000 συνανθρώπους μας.
Η Ευρώπη δε, μετρά στο σύνολό της πάνω από 5.000.000 θύματα ως αποτέλεσμα των δανείων αυτών.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου μόνο εκεί είχαν συναφθεί περίπου 1.500.000 δανειακές συμβάσεις για την αγορά οικογενειακής στέγης. Ομοίως στην Πολωνία 563.000, στη Ρουμανία 200.000, στην Αυστρία 155.000, στην Ιταλία 10.000, στην Ισπανία 70.000 κ.α.
Tα τραπεζικά ιδρύματα προώθησαν στο ευρύ καταναλωτικό κοινό τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα, με «δόλωμα» το πολύ χαμηλό επιτόκιό τους, χωρίς να ελέγξουν την καταλληλότητα του προτεινόμενου τραπεζικού προϊόντος για τους υποψήφιους δανειολήπτες, χωρίς να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους που διέτρεχαν από μια απότομη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου και χωρίς να τους προτείνουν μέτρα για την αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου, που εν αγνοία τους ανελάμβαναν. Δυσμενείς οικονομικές συνέπειες και επιβαρύνσεις δεν ήταν ευκρινείς για την πλειοψηφία των δανειοληπτών.
Τα τραπεζικά ιδρύματα όφειλαν να παρέχουν ακριβείς και σαφείς πληροφορίες, να παρέχουν στους πελάτες τους κατάλληλη πληροφόρηση σε κατανοητή μορφή, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη φύση και τους κινδύνους της προσφερόμενης υπηρεσίας και ως εκ τούτου να λάβουν αποφάσεις επί τη βάσει αντικειμενικής πληροφόρησης.
Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν σεβάστηκαν την υποχρέωση παροχής προσυμβατικής ενημέρωσης και εξέλειπαν αριθμητικά παραδείγματα σχετικά με τους κινδύνους από την ενδεχόμενη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην περίπτωση δανείων σε συνάλλαγμα ή ρήτρα συναλλάγματος αλλά και αναφορικά με τη δυνατότητα και το κόστος χρήσης τεχνικών κάλυψης του κινδύνου από την ενδεχόμενη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Η επιλογή ενός δανείου σε ξένο νόμισμα είναι μία επιλογή ανάληψης του συναλλαγματικού κινδύνου, την ευθύνη της οποίας δεν μπορεί να γνωρίζει και να διαχειριστεί ο δανειολήπτης. Η εκτίμηση του κινδύνου προϋποθέτει γνώσεις τόσο για τον μηχανισμό λειτουργίας των εν λόγω δανείων όσο και για την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ο λήπτης στεγαστικού δανείου, ωστόσο, δεν έχει, την εμπειρία και τις γνώσεις για να αντιληφθεί τους κινδύνους που ανακύπτουν και να λάβει την συνετή απόφαση σύναψης ή όχι ενός τέτοιου δανείου συνυπολογίζοντας όλες τις κρίσιμες παραμέτρους».
Επισημαίνεται στην ίδια επιστολή ότι ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) πρωτοστατώντας, αποφάσισε την δικαστική επιδίωξη της δικαίωσης των μελών του και κάνει μνεία στο περιεχόμενο της υπ΄ αριθμ. 334/2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (στάδιο καθαρογραφής) επί αγωγής που έκανε δεκτό το σύνολο των αιτημάτων χιλιάδων εναγόντων, ανοίγοντας τον δρόμο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η Ελλάδα πρωτοπορεί σε επίπεδο συλλογικής αγωγής με την ιστορική απόφαση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου τονίζει ότι η άμεση λύση / λύτρωση για τους δανειολήπτες μπορεί να έρθει με την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στηριζόμενη στην ήδη εκδοθείσα απόφαση.
«Δεν δύνανται άλλο οι χιλιάδες οικογένειες να αντέξουν χρονικά την αναμονή της τελεσιδικίας της εν λόγω απόφασης που αυτοδίκαια εξ’ άλλου δύναται να παράξει νομοθέτημα. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει φωνή, μα η φωνή και ο λόγος του μπορούν να ακουστούν δυνατότερα μέσω των θεσμικών οργάνων της πολιτείας και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει αποδείξει πως στέκεται αρωγός.
Δια της παρούσης επιστολής κάνουμε έκκληση να ενώσουμε όλοι μαζί την φωνή μας στα δίκαια αιτήματα των συνανθρώπων μας, εκφράζοντας την στήριξη του αιτήματος για άμεση ‘Νομοθέτηση της απόφασης 334/2016 Π.Π.Α’. Απαιτείται τώρα όσο ποτέ άλλοτε η δημιουργία πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας σε όλους τους τομείς. Ας μην κοκκινίσουν κι’ άλλες χιλιάδες δάνεια που κινούνται οριακά!!», τονίζουν, προσθέτοντας και τα εξής:
«Πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί η αδικία που αφορά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες δημότες και της Ρόδου, ώστε να μη βρεθούν στον δρόμο χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες θα συνεχίσουν να χρωστούν ένα αόριστο κεφάλαιο με κίνδυνο να διαταραχθεί η κοινωνική σταθερότητα στη χώρας μας.
– Κε πρόεδρε δημοτικού συμβουλίου, παρακαλείσθε για την ένταξη της επιστολής – Ψήφισμα (με επιθυμία στήριξης / τοποθέτησης από το Δ.Σ ), στα θέματα ημερήσιας διάταξης του προσεχούς δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου.
Υ.Γ. Στη διάθεσή σας εάν και εφόσον απαιτηθεί επιπλέον επισυναπτόμενο ενυπόγραφο αίτημα δημοτών Ρόδου».
Πηγή: dimokratiki.gr
Σχετικές ετικέτες:δανειολήπτεςελβετικό φράγκοΡόδος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων