Σε 4 νησιά και στην Πάτρα “πάνε” το αέριο ΔΕΠΑ και ΔΕΗ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σε 4 νησιά και στην Πάτρα “πάνε” το αέριο ΔΕΠΑ και ΔΕΗ

09:12 | 15/9/16
deh

Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος και Σάμος είναι τα τέσσερα νησιά με τις μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες και καταναλώσεις που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο της κοινής εταιρείας, ενώ τερματικός σταθμός θα φτιαχτεί και στο λιμάνι της Πάτρας

Κοινή εταιρεία (ή και εταιρείες) προμήθειας φυσικού αερίου έχουν σκοπό να συστήσουν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστηριότητα της εταιρεία θα έχει ως βασικό αντικείμενο την λιανική πώληση αερίου σε τέσσερα μεγάλα νησιά της χώρας αλλά και στην Πάτρα. Η τροφοδοσία των νησιών θα ξεκινήσει με τη μετατροπή των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά αυτά σε μονάδες φυσικού αερίου και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν τοπικά δίκτυα, για την εξυπηρέτηση σε πρώτη φάση των μεγάλων ενεργειακών καταναλωτών, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιοτεχνίες, φούρνοι κ.λπ. και στη συνέχεια και των νοικοκυριών.

Η κοινή εταιρεία είναι πιθανόν, εάν από το business plan που θα εκπονηθεί κριθεί χρήσιμο, να λειτουργήσει όχι μόνον ως προμηθευτής αερίου αλλά και ως προμηθευτής ρεύματος, πουλώντας συνδυαστικά ενεργειακά προϊόντα σε τοπικό επίπεδο.

Τα τέσσερα νησιά που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο της κοινής εταιρείας είναι εκείνα με τις μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες και καταναλώσεις: η Κρήτη (θα μετατραπούν σε φυσικού αερίου οι πετρελαϊκές μονάδες στα Λινοπεράματα και στον Αθερινόλακκο), η Ρόδος, η Λέσβος και η Σάμος. Η ΔΕΗ θα μετατρέψει τις υπάρχουσες ρυπογόνες και κοστοβόρες μονάδες σε σύγχρονους σταθμούς φυσικού αερίου που θα αποτελέσουν τους πρώτους πελάτες της νέας εταιρείας.

Στο στόχαστρο της νέας εταιρείας έχει τεθεί και η Πάτρα, στο λιμάνι της οποίας οποίας ως γνωστόν, έχει σχεδιαστεί η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG με σκοπό τη δημιουργία δικτύου για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Η τροφοδοσία των «νέων» περιοχών θα πραγματοποιείται σε μορφή υγροποιημένου ή και συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι η δημιουργία της κοινής εταιρείας (ή και περισσότερων της μιας) βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, δεδομένου ότι έχει μεν υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και ΔΕΗ αλλά δεν έχει γίνει ακόμα το business plan που θα δείξει τις επιχειρηματικές δυνατότητες ή δυσκολίες του εγχειρήματος.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι με βάση το business plan θα κληθεί κάθε πιθανός ενδιαφερόμενος ιδιώτης επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει στο project να συμμετάσχει στην κοινή εταιρεία. Εκτιμάται ότι ενδιαφέρον θα μπορούσαν να έχουν  τεχνικές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην κατασκευή των υποδομών και των δικτύων, αλλά και τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις δικτύου.

Οι δύο εταιρείες πάντως, για να προλάβουν προφανώς την έγερση ζητημάτων ανταγωνισμού σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι η υλοποίηση της συνεργασίας τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο, θα πραγματοποιηθεί με πλήρη  σεβασμό του Ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού και με συμμετοχή και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών