Αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών εξετάζει η κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών εξετάζει η κυβέρνηση

22:36 | 3/10/16
afxisis-stous-misthous-ton-giatron-exetazi-i-kivernisi

Κινητοποιήσεις γιατρών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Σε αυξήσεις 7-12% στις μικτές αποδοχές, μεσοσταθμικά σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τα ειδικά μισθολόγια των γιατρών ΕΣΥ και των μελών ΔΕΠ,
αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών  (ΟΕΝΓΕ), που είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ότι σχεδιάζεται μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στο βασικό μισθό, άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτερης και ανώτερης βαθμίδας, ώστε να υπάρχει «κίνητρο ανέλιξης». Πρόσθεσε πως για όλα τα ειδικά μισθολόγια, πλην γιατρών ΕΣΥ και μελών ΔΕΠ, προβλέπεται μείωση αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους.       Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ο γενικός γραμματέας είπε επίσης, ότι για να μην εφαρμοσθεί το διετές πάγωμα του χρονοεπιδόματος (προσωπική ωρίμανση) από 1/1/2017 έως 31/12/2018, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, για την διετία.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «η κυβέρνηση λέει ότι η εξαίρεση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου από τις μειώσεις των αποδοχών, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια, εντάσσεται στην προσπάθειά της να αναχαιτιστεί το ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης». Ωστόσο, η Ομοσπονδία απαντά ότι «το πρόβλημα της αναζήτησης διεξόδου στο εξωτερικό, όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθεί, αλλά θα διογκώνεται όσο παραμένει η εργασιακή ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον…». Επιπλέον αναφέρει, ότι «οι όποιες αυξήσεις δοθούν, δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τις μισθολογικές απώλειες των νοσοκομειακών γιατρών, πάνω από 40%, την περίοδο της κρίσης, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο εισόδημά μας από την εντεινόμενη φοροληστεία».

Η ΟΕΝΓΕ απορρίπτει τη λογική των ισοδύναμων μέτρων και απαιτεί την κατάργηση της διάταξης για το πάγωμα του χρονοεπιδόματος. Διεκδικεί  την αποκατάσταση των απωλειών και την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2010. Προγραμματίζει πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη, 7:00-11:00 πμ και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Για κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προκηρύσσει τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12:00μμ έως τις 15:00 μμ, την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00μμ στο υπουργείο Υγείας,  διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών