Δυτική Ελλάδα: Πιστώσεις 24,7 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση νέων αγροτών - Ξεκινούν οι αιτήσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δυτική Ελλάδα: Πιστώσεις 24,7 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση νέων αγροτών - Ξεκινούν οι αιτήσεις

15:27 | 27/10/16
dytikh-ellada-pistwseis-24-7-ekat-eurw-gia-egkatastash-newn-agrotwn-ksekinoun-oi-aithseis

Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που θα διαθέτουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το ΦΕΚ Β' 3442/25-10-2016 που αφορά την πρόσκληση (ΑΔΑ: Ω8ΣΕ4653ΠΓ-ΙΚΣ) για την υποβολή αιτήσεων στήριξης - φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1. «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 για το έτος 2016.

Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που θα διαθέτουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Από το πρόγραμμα προβλέπεται η ενίσχυση φυσικών προσώπων τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν θα έχουν υπερβεί το 41ο έτος. Να δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, στη γεωργική παραγωγή, με έδρα την ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους και να έχουν εγκατασταθεί, για πρώτη φορά, το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), να έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτησης Στήριξης το έτος 2016 και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες «νεοεισερχόμενοι» στον αγροτικό τομέα.

Ως ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου ορίζονται τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4), με δεσμευτικούς ποιοτικούς ή/και ποσοτικούς στόχους. Το επιχειρηματικό σχέδιο συντάσσεται από σύμβουλο γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας όποιος αναλαμβάνει την τεχνική στήριξη του υποψηφίου έως την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Το μέγεθος της παραγωγικής δυναμικότητας θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 8.000 ευρώ και έως 100.000 ευρώ. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης θα πρέπει να ευρίσκονται εντός της ευρύτερης περιοχής το τόπου μόνιμης κατοικίας, μπορεί να είναι ιδιόκτητα ή/και μισθωμένα, ενώ το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο.

ΔΕΝ έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης όσοι έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών πριν την πρώτη εγκατάσταση, έχουν εξωγεωργική απασχόληση, μόνιμη εξαρτημένη ή μη εξαρτημένη, έχουν σύζυγο επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως επαγγελματίας αγρότης, είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι, ή ήταν δικαιούχοι μέτρων «νέων γεωργών» του ΠΑΑ 2007-2013 ή του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006. Επίσης, αποκλείονται όσοι/ες φοιτούν ή όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για το μέτρο ανέρχεται σε 241 εκατ. ευρώ και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατανέμονται πιστώσεις ύψους 24.700.000 ευρώ.

Το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ, ανάλογα με την παραγωγική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης και την περιοχή μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης (ορεινή ή μειονεκτική).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης - φάκελο υποψηφιότητας από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2016, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Κατόπιν, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε εργασίμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ, δηλαδή από την 1 Δεκεμβρίου 2016 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2016, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.

Λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις, που διέπουν το μέτρο, περιγράφονται στη προκήρυξη του μέτρου, που ακολουθεί συνημμένα. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το κείμενο της προκήρυξης στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr (του Υπ.Α.Α.Τ.) και www.pde.gov.gr (της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας).

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση και πληροφορία μπορούν να απευθύνονται, ανάλογα με το τόπο μόνιμης κατοικίας τους, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τηλ. 2613613202, 2613613208
  • Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, τηλ. 2631361114, 2631361655
  • Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας, τηλ. 2613613711,
  • 2613613712
  • Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας, τηλ. 2621360164, 2621360171

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών