Πάτρα: 10χρονο προσφυγόπουλο συγκλονίζει | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πάτρα: 10χρονο προσφυγόπουλο συγκλονίζει

13:31 | 27/10/16

Είδε το αδερφάκι του αποκεφαλισμένο και έχασε τη φωνή του

Συγκλονισμένος αποχώρησε ο βοηθός αντιπεριφερειάρχη, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Υγείας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, πριν από λίγα 24ωρα, μετά την επίσκεψη και την ενημέρωση που του έγινε στο ξενοδοχείο Rion Beach.

Εκεί όπου φιλοξενούνται ήδη 140 και πλέον Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι ζούσαν μέχρι πρόσφατα σε μαζικούς καταυλισμούς στη χώρα μας. Ο κ. Χαροκόπος βρέθηκε εκεί τη Δευτέρα που μας πέρασε, επικεφαλής του κλιμακίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και των αναγκών των προσφύγων.

Οπως ενημερώθηκε από την υπεύθυνη της ΜΚΟ Praxis, κοινωνική λειτουργό Γεωργία Τζανάκου, τα άτομα που φιλοξενούνται στο Ρίο ανήκουν κατά κύριο λόγο σε πολύ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και είναι κυρίως οικογένειες με ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες (μητέρα με ανήλικο παιδί ή βρέφος υπό την προστασία της) αλλά και επίτοκες γυναίκες. Μία από αυτές είχε γεννήσει μέσα στον καταυλισμό.

Από τις εμφανείς σε αυτούς τους ανθρώπους πληγές του πολέμου, ξεχωρίζει ένα ανήλικο παιδί, προσφυγόπουλο κάτω των 10 ετών, το οποίο είναι -ελπίζεται προσωρινά- άλαλο. Το παιδάκι αυτό, που βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον καταυλισμό στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας, υπέστη μετατραυματικό στρες στη Συρία, όταν είδε αποκεφαλισμένο το αδελφάκι του, στο διπλανό δωμάτιο τους, από τον ISIS.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν άτομα που έπρεπε άμεσα να βρεθούν σε έναν πιο φιλόξενο χώρο από αυτόν των καταυλισμών, καθώς αντιμετωπίζουν ασθένειες μεταξύ των οποίων και κινητικά προβλήματα ή είναι επιρρεπή στις άσχημες κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα» αναφέρει στην «Π» ο κ. Χαροκόπος, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο ξενοδοχείο.

«Υπάρχουν μεταξύ των φιλοξενουμένων μεμονωμένες περιπτώσεις ανηλίκων ηλικίας 8-10 ετών τα οποία λόγω των τραυματικών εμπειριών που έχουν βιώσει στην χώρα καταγωγής τους, αντιμετωπίζουν διαταραχές μετα-τραυματικού στρες γι' αυτό και κρίθηκε σκόπιμο, επειδή στον καταυλισμό σχηματίζουν την εικόνα ότι βρίσκονται ακόμη στην εμπόλεμη περιοχή, να μεταφερθούν σε ένα περιβάλλον κανονικότητας» τονίζει στην «Π» η κα. Τζανάκου.

Πηγή: pelop.gr


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών