Ελπίδα η ανάκαμψη, πρόκληση οι φόροι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ελπίδα η ανάκαμψη, πρόκληση οι φόροι

19:34 | 2/10/16
elpida-h-anakampsh-proklhsh-oi-foroi

Ελπίδες για μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,7% του ΑΕΠ το 2017 και υπέρβαση των στόχων πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και προκλήσεις που αφορούν την είσπραξη πρόσθετων φόρων τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ, ενσωματώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους που κατατίθεται αύριο στην Βουλή

Συνέχεια στην υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων για τρείς συνεχόμενες χρονιές , θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή.

Συγκεκριμένα μετά την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2015 ( προβλέπονταν έλλειμμα 0,25% και καταγράφηκε πλεόνασμα 0,7% ) , το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2016, ( έναντι πρόβλεψης για πλεόνασμα 0,5%) και πλεόνασμα κοντά στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2017, έναντι της πρόβλεψης του προγράμματος για πλεόνασμα 1,75%.

Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη στηρίζεται στο ότι η οικονομία θα κλείσει το 2016 με οριακή ύφεση 0,3% του ΑΕΠ και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ το 2017 . Την ίδια πρόβλεψη κάνουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με βάση την θεωρία του «εκτινασσόμενου ελατηρίου» και δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν περίπου στα σημερινά επίπεδα . Ωστόσο η πρόβλεψη αυτή η οποία υιοθετήθηκε για ευνόητους λόγους από το οικονομικό επιτελείο βασίζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις.

Να μην υπάρξει επιβράδυνση στην ζώνη ευρώ αφού η ανάκαμψη της οικονομίας θα βασιστεί σε εξαγωγές και επενδύσεις . Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να φτάσει το 5% και εξαρτάται από την ανάπτυξη της ΕΕ που είναι βασικός οικονομικός εταίρος της Ελλάδας.

Στο θέμα των επενδύσεων υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες αφού αναμένεται διψήφιος ρυθμός αύξησης ( άνω του 10% ) με σημείο αναφοράς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης , με βάση ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας από το δάνειο του ΕΜΣ θα συνεχιστεί κανονικά τόσο το 2016 όσο και το 2017 το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 182,8% του ΑΕΠ φέτος στο 178,8 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2017.

Η πρόκληση των φόρων

Εκτός όμως από το αισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει και « σκοτεινή» πλευρά των πρόσθετών επιβαρύνσεων από «παλιούς» και νέους φόρους που θα αυξήσουν την επιβάρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η πρώτη «κρυφή» επιβάρυνση αφορά την μείωση του αφορολόγητου ορίου , για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.545 στα σε μια αφορολόγητο που κυμαίνεται 8.636 έως και τα 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους οι οποίοι παίρνουν 12 μισθούς και συντάξεις. Παρότι η μείωση του μισθού μέσω της αυξημένης παρακράτησης να ισχύει από 1/1/2016, το 2017 θα υπάρξει μια πρόσθετη επιβάρυνση με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η οποία θα έρθει εκ μεταφοράς από τα τρέχον έτος.

Η επιβάρυνση προκύπτει από την «ευκολία» που έκανε το ΥΠΟΙΚ και ξεκίνησε την είσπραξη της αυξημένης παρακράτηση όχι αναδρομικά από 1/1/2016 από την 1η Ιουνίου . Η αυξημένη παρακράτηση για το πρώτο εξάμηνο του 2016 ,θα υπολογιστεί και θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση του φόρου για το τρέχον έτος , δηλαδή στα εκκαθαριστικά φόρου που θα πάρουμε την ερχόμενη άνοιξη.

Στην ωρίμανση των φόρων που επιβλήθηκαν πρώτη φορά το 2016 θα πρέπει να σημειώσει κάποιος και τους συντελεστές ΦΠΑ.Από την 1/1/2017 θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ για τρίτη ομάδα νησιών του Αιγαίου, ενώ ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24% που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Ιούνιο, το 2017 θα εφαρμοστεί από 1/1/ 2017 έως και 31/12/2017 επιβαρύνοντας τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες αφαιρώντας εισόδημα από τα νοικοκυριά.

Οι νέοι φόροι

Εκτός όμως από την «ωρίμανση» άμεσων και έμμεσων φόρων του 2016 το 2017 έχει και το δεύτερο πακέτο των φορολογικών επιβαρύνσεων από των πακέτο των 5,4 δις ευρώ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Ειδικότερα από 1/1/2017 έρχονται αυξήσεις σε δύο παλιούς έμμεσους φόρους ενώ επιβάλλεται και ΕΦΚ στον καφέ και τέλη σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και την σταθερή τηλεφωνία.

Ειδικότερα:

- Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ( ατμιστές) επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Στον καφέ επιβάλλεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

- Από την 1/6 /2017 θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

Οι «παλιοί» έμμεσοι φόροι που αυξάνονται αφορούν:

- Στα Τσιγάρα ό ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

- Στα υγρά καύσιμα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αυξάνονται Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι 4 λεπτάανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 10 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

Νέοι φόροι και για επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις εκτός από την οικονομική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο πακέτο φόρων που επιβάλλει το συμπληρωτικό μνημόνιο του Ιουνίου και αφορά:

1. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ.

2. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου που φτάνει πλέον το 100 % για το φορολογικό έτος 2016 ( δηλαδή τις δηλώσεις του 2017 ) από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015 δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

3. Οι ιδιοκτήτες των ομόρρυθμων εταιρειών θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν ότι στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Για πρώτη φορά, ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.

4. Φορολογία μερισμάτων. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία εκτός από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή και την αύξηση της προκαταβολής, θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% που είναι σήμερα στο 15%.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών