20:35 | 18/10/16
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο τουρισμός να ανασυγκροτήσει την εθνική οικονομία
Στόχος για τον τουρισμό είναι η διαμόρφωση μιας νέας συνεκτικής στρατηγικής για τον κλάδο με πολλαπλασιαστικάοφέλη για την οικονομία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως ο τουρισμός μπορεί να είναι μοχλός ανάταξης της ευρύτερης οικονομίας ως πυρήνας παραγωγικών συμπλεγμάτων και παραγωγικών διασυνδέσεων.
Ο κ. Δραγασάκης από το βήμα του ΣΕΤΕ συμπλήρωσε ότι “το μέγεθος του τουρισμού, η συμβολή του στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, κρύβουν δυνατότητες που δεν τις έχουμε ακόμη αξιοποιήσει πλήρως, ας το πω σχηματικά, έχουμε «διαφυγόντα κέρδη». Η ιδέα εδώ είναι ότι ο τουρισμός μαζί με το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και μαζί με τις τεχνολογίες επικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας, μπορεί να παίξει το ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν η οικοδομή.
Θυμούνται οι παλιότεροι ότι όποτε υπήρχε κρίση, ενεργοποιούσαμε την οικοδομή και μέσω αυτής υποβοηθούταν η ανάπτυξη της οικονομίας. Το ρόλο αυτόν, για πολλούς λόγους και επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν μπορεί και ίσως δεν πρέπει στον βαθμό που τον έπαιζε παλιά, να τον παίξει η οικοδομή. Άρα ο ρόλος αυτός μπορεί να τεθεί σε αυτό το σύμπλεγμα των δραστηριοτήτων, με τον τουρισμό στον πυρήνα του” είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
“Πρώτον, διότι ο τουρισμός, όπως δείχνει και η μεγάλη διείσδυση του Ιnternet, αποτελεί ήδη -και η τάση αυτή θα ενδυναμωθεί στο μέλλον- πεδίο εφαρμογής τεχνολογικών, οργανωτικών και άλλων καινοτομιών. Δεύτερον, διότι η τουριστική κατανάλωση μπορεί να καταστεί τεράστια παραγωγική δύναμη, αν συνδεθεί με την εγχώρια παραγωγή και επιτευχθεί μερική έστω υποκατάσταση των εισαγωγών. Τα μεγέθη είναι συντριπτικά, η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων για μεγάλο μέρος του χρόνου γίνεται μια Ελλάδα των 20-25 εκατομμυρίων. Και τρίτον, διότι με τη συνδυασμένη αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων θα μπορέσουμε να επιτύχουμε και μια διαφοροποίηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας ιδίως σε κλειστά οικονομικά συστήματα, όπως στα νησιά, άρα να αποτρέψουμε και μια μονομερή εξάρτηση από την τουριστική μονοκαλλιέργεια.
Καθιστώντας τον τουρισμό μοχλό ανάταξης και ανασυγκρότησης της ευρύτερης οικονομίας, ενισχύοντας τους δεσμούς και τις διακλαδικές σχέσεις του τουρισμού με την υπόλοιπη οικονομία, πρώτον, βοηθούμε τη συνολικότερη οικονομική ανάπτυξη, δεύτερον, ενισχύουμε την εσωτερική βιωσιμότητα και τις αντοχές της ίδιας της τουριστικής οικονομίας” και κατέληξε υπογραμμίζοντας:
“Τα παραπάνω, βεβαίως, απαιτούν σχεδιασμό, στενή και παραγωγική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, κίνητρα, εκπαίδευση, υποστηρικτική υποδομή, υγιές τραπεζικό σύστημα, αλλά και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Κυρίως, όμως, απαιτούν αυτενέργεια, πρωτοβουλία αλλά και ένα κράτος συνεργατικό. Νομίζω ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την περιβόητη συζήτηση για «μεγάλο και μικρό κράτος» και να δούμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κράτος, το οποίο να υποβοηθά τις συνέργειες και τις συνεργασίες που είναι απαραίτητες. Και προς αυτές τις κατευθύνσεις μπορούμε και πρέπει από κοινού να εργαστούμε”.
Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους σημειώνοντας ότι “όσοι εναντιώνονται είναι μειοψηφία”.
Αναφερόμενος στα "κόκκινα" δάνεια, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε «ότι η επίλυση του ζητήματος των επιχειρηματικών "κόκκινων δανείων" με αναπτυξιακά κριτήρια θα δώσει μεγάλη ώθηση στην παραγωγική οικονομία, ενώ συμπλήρωσε ότι για την κυβέρνηση, η ανάδειξη του νέου παραγωγικού υποδείγματος είναι προτεραιότητα στο εγχείρημα της εξόδου από την κρίση».
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων