Ο Θεοχάρης κατάφερε να τεθεί εκτός του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο Θεοχάρης κατάφερε να τεθεί εκτός του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε

19:29 | 19/10/16

Πως γίνεται να πάρει κανείς αποστάσεις από ένα κόμμα του οποίου είναι συνιδρυτής; Και όμως συνέβη, για αυτό και η Δημοκρατική Ευθύνη ουσιαστικά έθεσε εκτός κόμματος το βουλευτή, ο οποίος φλερτάρει με τη ΝΔ και υποστήριζε τη συνεργασία μαζί της

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας συνέβη και αυτό: Πολιτικός πήρε αποστάσεις από το κόμμα που ο ίδιος συν-ίδρυσε, με αποτέλεσμα το κόμμα του να τον αδειάσει και να το θέσει εκτός, επειδή σχεδίαζε να συνεργαστεί με άλλο κόμμα.

Για να τα πάρουμε από την αρχή: Μετά την αποχώρηση του από το Ποτάμι τον Απρίλιο, ο Χάρης Θεοχάρης, μέχρι τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Δημοκρατικής Ευθύνης, μαζί με τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο και άλλα στελέχη από τον κεντρώο, φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό χώρο.

Φαίνεται όμως ότι ο κ.Θεοχάρης έβλεπε τη δημουργία αυτού του κόμματος ως το όχημα για τη μεταγραφή του στη ΝΔ, δηλαδή ότι ήθελε να διαπραγματευθεί την ύπαρξη του νέου πολιτικού φορέα σε μία διαπραγμάτευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να μην παρουσιαστεί ως απλή μεταγραφή, αλλά ως ένταξη ενός ολοκληρου σχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Θεοχάρης υποστήριζε τις συνεργασίες με άλλα κόμματα. Προφανώς όμως τα υπόλοιπα στελεχη της ΔΕ δεν είχαν την ίδια άποψη και έτσι σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ την Κυριακή ο κ.Θεοχάρης εμφανίστηκε να παίρνει αποστάσεις από το ίδιο το κόμμα του οποίου είναι συν-ιδρυτής.

"Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τη βάση. Από την αρχή εξέφρασα την υποστήριξή μου, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή πρέπει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια ενότητας του χώρου. Στη ΔΗΜΕ καταγράφηκαν εξαρχής δύο διαφορετικές απόψεις. Η πρώτη θέλει την απόλυτη καθαρότητα, δηλαδή καμιά συζήτηση με πρόσωπα και φορείς από το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό. Και η δεύτερη άποψη που λέει ότι όταν το αίτημα από παντού είναι να δούμε πώς θα φέρουμε τη σύνθεση ώστε να δημιουργηθεί ένας μεταρρυθμιστικός πόλος αλλαγής, δε μπορεί να κινούμαστε σε παλαιοκομματικές λογικές αποκλεισμού δυνάμεων, στη λογική του «εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς».

Τέτοια σοβαρά πολιτικά ζητήματα πρέπει να συζητούνται και αποφασίζονται δημοκρατικά, σε νομιμοποιημένα κομματικά όργανα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και με αυθαίρετο τρόπο, η πρώτη άποψη περί απόλυτης καθαρότητας παρουσιάζεται δημόσια ως η άποψη συνολικά της ΔΗΜΕ, γεγονός που με κάνει να εκφράσω τον προβληματισμό μου", είπε ο κ.Θεοχάρης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Σε ερώτηση εάν θα συνεργαζόταν με την Ν.Δ., υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί πολιτικός πόλος στο Κέντρο «γιατί πραγματικά φέρνει μια διαφορετική λογική μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. σε πάρα πολλούς τομείς».

Και στο ερώτημα: "Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος που πρωτοστατούσε στην προσπάθεια παραμένει στο κίνημα ή όχι;", απάντησε κοφτά: "Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον Αλέκο Παπαδόπουλο σε σχέση με τις προθέσεις του." Γεγονός ενδεχομένως ενδεικτικό...

Σκληρή ήταν η απάντηση της ΔΕ στον κ.Θεοχάρη, καθώς σε σημερινή της ανακοίνωση ανέφερε:
"Ο Χάρης Θεοχάρης προσπάθησε να επικαλεστεί μία ανύπαρκτη μέχρι σήμερα διαφωνία περί συνεργασιών με άλλα κόμματα, προφανώς για να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επόμενες αναζητήσεις του. Η «Δημοκρατική Ευθύνη» δεν θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα Θεοχάρη.

Συνεχίζουμε με πίστη στις βασικές μας αρχές ως μία αυθεντικά νέα πολιτική κίνηση με σκοπό την υπεράσπιση της Ελλάδας της δημιουργίας και της παραγωγής, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών, όπως ορίζεται στην ιδρυτική διακήρυξη της «Δημοκρατικής Ευθύνης». Όσον αφορά στην αναβάθμιση του χώρου που υπηρετούμε, αυτή μπορεί να γίνει μόνο με όρους πολιτικής αξιοπιστίας και ποιότητας από ανθρώπους της εποχής και όχι από συνενώσεις παλιών μηχανισμών."

Δύο ημέρες νωρίτερα λάδι στη φωτιά είχε ρίξει άλλη ανακοίνωση:

"Η «Δημοκρατική Ευθύνη» αποσαφηνίζει ότι αποτελεί θεμελιακή αρχή από τη συγκρότησή της, η μη συμμετοχή σε «διαλόγους», συνεργασίες ή προσχωρήσεις σε άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και πολύ περισσότερο σε σχηματισμούς της Δεξιάς ή της Αριστεράς.

Μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η ποιοτική ενοποίηση των δυνάμεων της προοδευτικής παράταξης με ανθρώπους της εποχής και όχι η μηχανιστική σύμπλευση με μηχανισμούς και στελέχη άλλων εποχών. Ιδρυτές της είναι οι 1800 και πλέον πολίτες που υπέγραψαν την ιδρυτική της διακήρυξη και το καταστατικό της και γι’ αυτό είναι κόμμα συλλογικό, δεν είχε ποτέ κάποιον συγκεκριμένο ιδρυτή, ιδιοκτήτη ή αρχηγό.

Συνεπώς, οποιαδήποτε συζήτηση ή φημολογία περί συνομιλιών στελεχών της «Δημοκρατικής Ευθύνης» με άλλα κόμματα ή κινήσεις δεν μας αφορούν. Και όσοι ενδεχομένως το επιχειρούν αντιπροσωπεύουν μόνο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Μας ενδιαφέρει η Ρώμη και όχι οι Συγκλητικοί.

Για τη Δημοκρατική Ευθύνη,

Το προσωρινό Εκτελεστικό Συμβούλιο (ομόφωνα)

Η Τριμελής Συντονιστική

Θωμάς Παπαλιάγκας, δικηγόρος, LLM

Παναγιώτης Τσίρης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Γιώργος Χατζηθεοφάνους, ταξίαρχος ε.α., ΣΣΕ, ΣΕΘΑ, ΝΟΕ/ΑΠΘ, PMP/PMI

Τα μέλη

Σπύρος Ζαφείρης, επιχειρηματίας διεθνών logistics

Βασίλης Σαββίδης, νομικός, διεθνολόγος σε θέματα διεθνούς αφοπλισμού

Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, καθηγητής οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιώς

Γιάννης Μητλιάγκας, σύμβουλος επιχιρήσεων

Ανδρέας Τζουραμάνης, ΜΒΑ, επιχειρηματίας στο χώρο της υγείας

Πέτρος Στάγκος, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Μέλος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων Συμβούλιο της Ευρώπης"

Έτσι ο κ.Θεοχάρης έμεινε χωρίς... δημοκρατική ευθύνη και εκτός του κόμματος που ο ίδιος συνίδρυσε. Και βέβαια η ΔΕ έμεινε χωρίς το μοναδικό της βουλευτή, καθώς ο κ.Θεοχάρης είχε αποχωρήσει από το Ποτάμι αλλά είχε κρατήσει την έδρα του.

Βίκυ Σαμαρά - News247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών