Ρήγμα στο ΣτΕ για τη ματαίωση της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ρήγμα στο ΣτΕ για τη ματαίωση της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες

13:56 | 5/10/16
rigma-sto-ste-gia-ti-mateosi-tis-diaskepsis-gia-tis-tileoptikes-adies

Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών

Αντεγκλήσεις, διαφωνίες, παραιτήσεις και ρήγμα έφερε η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου
να ματαιώσει τη διάσκεψη της περασμένης Παρασκευής για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.

Συγκεκριμένα, δύο σύμβουλοι Επικρατείας παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο το θερμό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ανωτάτου δικαστηρίου.

Αφορμή για τις παραιτήσεις στάθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση μετά την ακύρωση, εν μέσω αντιπαράθεσης, της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες με την οποία ουσιαστικά στήριζε τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικολάο Σακελλαρίου.

Οι δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας που παραιτήθηκαν  με επιστολές τους χαρακτηρίζουν  την επίμαχη ανακοίνωση που εκδόθηκε  ως «μέγα ατόπημα». Επίσης , καταλογίζουν στην Ένωση πως  λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου» του κ. Σακελλαρίου και  να τονίζουν ότι η αναβολή της διάσκεψης δεν είναι τίποτα άλλο από «αρνησιδικία».

Οι  δύο αντιπρόεδροι που παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, στις επιστολές τους αναφέρουν ότι η επίμαχη ανακοίνωση άφησε την εντύπωση προς τους πολίτες ότι  «ομιλεί το σύνολο του σώματος» του ΣτΕ, δηλαδή όλοι οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πέρα από όλα αυτά, συνεχίζουν οι δύο αντιπρόεδροι, η Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της  «μετατράπηκε ουσιαστικά σε γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ», ενώ παράλληλα παραγνώρισε το θεσμικό της ρόλο και «εξέφρασε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πως δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποίο πραγματικά λόγο διακόπηκε μια διάσκεψη), ούτε ανήκει στις αρμοδιότητες της». Να σημειωθεί δε πως κανείς από τους δυο υπογράφοντες την ανακοίνωση συμμετείχε στην εν λόγω διάσκεψη.

Φέρονται να αναφέρουν επίσης πως συνιστά «αρνησιδικία» συνιστά,  η άποψη που δέχεται ότι το ΣτΕ «αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως ανεξαρτήτως της φύσεως της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄ αόριστον την διάσκεψη του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει)».

Και καταλήγουν ότι η ανακοίνωση αποτελεί ατόπημα που πλήττει καίρια το θεσμικό ρόλο του της Ένωσης του ΣτΕ και «σηματοδοτεί αλλαγή στην μακροχρόνια  πορεία της από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης του συνόλου των μελών του ΣτΕ σε διοικητική υπηρεσία».

Μάλιστα, οι δύο αντιπρόεδροι θέτουν το ερώτημα:

«Τι θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσεις προεισηγήσεις ή ένας σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω του κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του;

Κατόπιν αυτών, η Ένωση του ΣτΕ συγκαλεί την 13η Οκτωβρίου 2016 γενική συνέλευση με βασικά θέματα τα τρέχοντα ζητήματα της Δικαιοσύνης και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η επόμενη σύγκληση της γενικής συνέλευσης καθορίστηκε μια εβδομάδα μετά, δηλαδή 20 Οκτωβρίου 2016.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών