Στο 0,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στο 0,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015

15:20 | 20/10/16
sto-0-2-toy-aep-to-prwtogenes-pleonasma-toy-2015

Το έλλειμμα που περιλαμβάνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαφέρει σημαντικά από την αποτύπωση του, με βάση τα κριτήρια του προγράμματος

Η αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ από 0,7% του ΑΕΠ προκύπτει από  την  αναγωγή  των
 στοιχείων που  ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η ΕΛΣΤΑΤ περιορίζονταν το δημοσιονομικό μαξιλάρι της Κυβέρνησης εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης από τα 1,7 δις ευρώ στα 800 εκ ευρώ.

Η υπεραπόδοση σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος περιορίζεται στο 0,45% του ΑΕΠ από 0,95% του ΑΕΠ αφού το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% . Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού  του  προηγούμενου χρόνου,είναι σαφώς καλύτερο του αναμενομένου, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί το τρέξιμο του οικονομικού επιτελείου ώστε να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία των δημοσίων εσόδων που καταγράφεται μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί με ασφάλεια ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

To δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2015 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 480 εκ ευρώ 5στα 13,2 δισ. ευρώ (7,5% επί του ΑΕΠ) έναντι πρόβλεψης τον Απρίλιο για έλλειμμα στα 12,8 δισ. ευρώ (7,2% του ΑΕΠ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα που περιλαμβάνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία ανεστάλησαν στην αρχή του μήνα στην Eurostat στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης δημοσιονομικών στοιχείων του προηγούμενου έτους (EDP) διαφέρει σημαντικά από την αποτύπωση του με βάση τα κριτήρια του προγράμματος. Τούτο διότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στα ποσά για την χρηματοδοτική ενίσχυση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και τα έσοδα από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών λόγω της διακράτησης των ελληνικών ομολόγων (ANFA SNPs).

Η επίπτωση από χρηματοδοτικής στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι σταθερή και στις δύο ανακοινώσεις στοιχείων και φτάνει τα 7,17 δις ευρώ ή τα 4, % του ΑΕΠ.

Η διαφορά στο έλλειμμα σε σχέση με τον Οκτώβριο προκύπτει από την αναδρομική "επιβάρυνση" των ελλειμμάτων του 2015 κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα στοιχεία που εστάλησαν στο τέλος Απριλίου, για δύο λόγους εκ των οποίων ο ένας είναι στατιστικός και ο άλλος θέμα... "αμέλειας".

Mε βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την αναθεώρηση των στοιχείων προέκυψε και μια οριακή αύξηση του δημοσίου χρέους το οποία με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου έφτασε στα 177,4% του ΑΕΠ έναντι 176,9 % του ΑΕΠ που είχε ανακοινωθεί με τα στοιχεία του Απριλίου.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών