Συνεργάτης Στουρνάρα: Εάν θέλει, ας πάει και ο Βαρουφάκης στην Εξεταστική | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συνεργάτης Στουρνάρα: Εάν θέλει, ας πάει και ο Βαρουφάκης στην Εξεταστική

13:38 | 15/10/16
synergaths-stoyrnara-ean-thelei-as-paei-kai-o-varoyfakhs-sthn-eksetastikh

Νέα κόντρα Βαρουφάκη - Στουρνάρα. Άρθρο παρέμβαση του Βαρουφάκη στο οποίο περιέγραψε τους 4 λόγους για τους οποίους επιβάλλεται, όπως υποστηρίζει, η απομάκρυνση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος - Τι απαντά συνεργάτης του Στουρνάρα

Κάλεσμα στον Γιάνη Βαρουφάκη να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ απευθύνουν οι συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα, απαντώντας σε όσα υποστηρίζει στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

"Ο Γιάννης Στουρνάρας ό,τι είχε να πει το κατέθεσε και μάλιστα ενόρκως στην Εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Εάν θέλει ας πάει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης", τονίζει συνεργάτης του Γ. Στουρνάρα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κ. Στουρνάρας εμμένει σε όσα έχει δηλώσει.

Σε άρθρο παρέμβασή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάνης Βαρουφάκης, περιέγραψε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επιβάλλεται, όπως υποστηρίζει, η απομάκρυνση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή την κατάθεση του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία αποκάλυψε ότι ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα κατόπιν της δήλωσης Βαρουφάκη ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών "μιας χρεοκοπημένης χώρας".

"Δυστυχώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος διοικητής πρέπει να απομακρυνθεί για τέσσερις λόγους, με αιτιολογημένο αίτημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ", αναφέρει και σημειώνει: " Το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τραπέζης της Ελλάδος ορίζει ότι «…η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης».

Ομως, όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχευμένο, ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στον πρόεδρο της ΕΚΤ «να μην ακούει» τον υπουργό Οικονομικών! Πρόκειται για οφθαλμοφανή παραβίαση της υποχρέωσης του διοικητή να ενεργεί εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής. Από μόνη της αποτελεί λόγο απομάκρυνσης του κ. Στουρνάρα".

"Ενας δεύτερος λόγος είναι η δήλωση στην οποία προέβη τη 15η Δεκεμβρίου 2014 που αποτελεί μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε μαζική εκροή καταθέσεων μετά από δήλωση του κεντρικού της τραπεζίτη ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό» και αναφορά σε κίνδυνο «ανεπανόρθωτης βλάβης».[i] Ηταν ο προπομπός στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλεγεί και οδήγησε σταθερά στα capital controls", συνεχίζει και παραθέτει τον τρίτο και τέταρτο λόγο:

"Ο τρίτος λόγος αφορά την εποπτική ανεπάρκεια του κ. διοικητή ο οποίος, σύμφωνα με το ΣτΕ, [ii] αποτελεί διοικητική αρχή για την εποπτεία επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον έλεγχο της πίστης. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση με την Τράπεζα Αττικής, η ασυδοσία στον δανεισμό κομμάτων και καναλιών και η απόλυτη ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εποπτικής αποτυχίας.

Ο τέταρτος λόγος είναι η επιστημονική ανεπάρκεια η οποία συνυφαίνεται με εμπρηστικές δηλώσεις που στόχο έχουν την αυτοπροβολή του κ. διοικητή ως «σωτήρα» της χώρας, π.χ. ο ισχυρισμός του ότι η διαπραγμάτευση της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου κόστισε 86 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό. Πρόκειται για δημιουργική λογιστική που δεν συνάδει με την κρίσιμη θέση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος".

"Θυμίζω ότι την ημέρα που παραιτήθηκα, το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας ήταν 200 εκατομμύρια υψηλότερο απ’ ό,τι την ημέρα που παρέλαβα το υπουργείο, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά τι μεγαλύτερο και το χρέος ακριβώς το ίδιο (καθώς δεν σύναψα ουδέν νέο δάνειο).

Το κόστος που επιφέραμε στον ελληνικό λαό ήταν ακριβώς μηδέν. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τα capital controls, που αποτέλεσαν το εργαλείο ασφυξίας της ΕΚΤ, με αρωγό τον κ. Στουρνάρα ο οποίος, σημειωτέον, με πίεζε να τα επιβάλουμε άμεσα στη Ρίγα την 25η Απριλίου", καταλήγει.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών