22:58 | 15/10/16
Το σχέδιο για ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ με πρότυπο τους Βρετανούς Εργατικούς, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας εσωκομματικές αιχμές - Κάλεσε τη ΝΔ να συναινέσει για ΕΣΡ και να μην ασκεί πιέσεις στους δικαστές, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ο νόμος Παππά θα εφαρμοστεί
Τις μάχες που έχει η κυβέρνηση και η χώρα μπροστά της το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο, αλλά και μέχρι το τέλος της τετραετίας, περιέγραψε στην ομιλία του, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε δε πως για να κερδηθούν αυτές οι μάχες χρειάζεται ένα μαζικό, ισχυρό, οργανικά δεμένο με την κοινωνία κόμμα και έθεσε ως παράδειγμα τους Βρετανούς Εργατικούς.
“Γίνεται αυτό το μαζικό και ανοιχτό κόμμα να είναι ταυτόχρονα και αριστερό; Ε λοιπόν γίνεται. Να το κάνουμε όπως ο Κόρμπυν. Να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Με εμπιστοσύνη στους πολλούς αλλά και με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. Στο θεωρητικό και πολιτικό οπλοστάσιο της Αριστεράς”, είπε ο πρωθυπουργός.
Απάντησε έτσι σε όσους έχουν αμφιβολίες για το άνοιγμα και τη διεύρυνση, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα χάσει την... αριστερή ψυχή του.
Ειδικότερα η αναφορά του “όποιος θέλει εγγυήσεις να αναλάβει στα δύσκολα” ερμηνεύθηκε ως αιχμή στον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος είχε εκφράσει αμφιβολίες εάν το πρόγραμμα βγαίνει χθες και στον οποίο είχαν απαντήσει ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα τον δεύτερο επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα είναι εύλογα και ανθρώπινα, αλλά προσθέτοντας:
“Στη ζωή και στην πολτική πρέπει να παίρνει κανείς ρίσκα. Και αποφάσεις. Και η στιγμή της απόφασης είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας. Γιατί όπως είπε και ο Ευκλείδης επικαλούμενος τον Κούντερα. Ποτέ στη ζωή δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Και όταν αναλάβαμε να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και το λαό, δεν είχαμε εγγύηση για τη νίκη.
Καμία εγγύηση. Όποιος ψάχνει για εγγυήσεις ας περιμένει να αναλάβει στα εύκολα. Εμείς είμαστε εδω για τα δύσκολα.”
Τόνισε ότι βάρος πρέπει να δοθεί στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και την ισχυροποίηση των τοπικών οργανώσεων ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, με ένα “σχέδιο παρέμβασης και σχέδιο συμμαχιών” και πρόσθεσε: “Να μην αποκλείσουμε δυνάμεις που θέλουν να συνταχτούν στο πλευρό μας και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος.”
Σημείωσε επίσης ότι η μάχη για τα εργασιακά θα δοθεί όχι μόνο στο πεδίο της διαπραγμάτευσης αλλά και των κοινωνικών αγώνων.
Ο νόμος Παππά θα εφαρμοστεί
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σύγκρουση με τους καναλάρχες χρησιμοποίησε μία φράση του αείμνηστου Ηλία Ηλιού: “Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα.”
Με την απόφαση του ΕΣΡ να εκκρεμεί, διεμήνυσε ότι οι πολιτικές πιέσεις αλλά και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώσουν εδώ και να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν την δουλειά τους. “Και να ξέρουν όσοι το επιχειρήσουν ότι ούτε η δικαστική αλλά ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν την θεσμική εκτροπή. Γιατί τα παιχνίδια με τους θεσμούς δεν αρμόζουν στην δημοκρατία”, είπε.
Τόνισε ότι το ίδιο ισχύει σε ότι αφορά την διαρκή άρνηση συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καλώντας και ο ίδιος προσωπικά όσο τη ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια για τη συγκρότησή του, “ώστε με πολιτική συναίνεση να υπάρξει μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικόητα, των νόμιμων πλέον και αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών.”
Προειδοποίησε όμως επίσης την αντιπολίτευση πως: “Αν ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη.
Και επίσης να γνωρίζουν ότι η δημοκρατία ουτε μπλοκάρεται ούτε μπουκοτάρεται. Οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν”, δείχνοντας έτσι πως ο νόμος Παππά θα προχωρήσει ούτως ή άλλως.
Λύση για χρέος τώρα, αλλιώς θα είναι αργά για την Ευρώπη
Και στην ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, όπως και στην εναρκτήρια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους ζητώντας να προχωρήσει άμεσα και ταυτόχρονα με την αξιολόγηση.
Όρισε καταρχήν ως βασικό στόχο της κυβέρνησης να φτάσει μία ώρα αρχύτερα στη κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και τη ποσοτική χαλάρωση, εξηγώντας ότι για αυτό ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση με τα δύσκολα μπροστά.
“Στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε άμεσα την δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές. Διεκδικούμε άμεσα όσα η Συμφωνία προβλέπει”, είπε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ότι και καλοπροαίρετοι συνομιλητές της χώρας λένε “ μήπως βιάζεστε, γιατί το θέτετε πριν τις γερμανικές εκλογές” και απάντησε σε αυτό το ερώτημα:
“Ο χρόνος της επίλυσης είναι όμως κρίσιμος. Είναι μέρος της στρατηγικής για την έξοδο απο τη κρίση.
Η εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει τις κρίσεις με μεγάλη αμηχανία και καθυστέρηση. Προσφυγικό και οικονομική κρίση,με λύσεις στο παρά πέντε. Όπως λένε οι αγγλοσάξωνες: Too little too late. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστα σε δραματικά αδιέξοδα. Η τακτική, λοιπόν, της διαρκούς μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί.”
Βίκυ Σαμαρά - News247.gr
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςκυβέρνησηΠολιτικήΣυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα