Ακρωτηριάζεται η 5χρονη που νόσησε από μηνιγγίτιδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ακρωτηριάζεται η 5χρονη που νόσησε από μηνιγγίτιδα

10:22 | 8/11/16
akrotiriazete-i-5chroni-pou-nosise-apo-miningitida

Τι λένε οι παιδίατροι - το εμβόλιο έχει μείνει εκτός του προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού στην Ελλάδα εδώ και χρόνια

Εκτός του προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού στην Ελλάδα, παραμένει εδώ και χρόνια, το εμβόλιο για τη
μηνιγγίτιδα τύπου Β, ενώ στις περισσότερες Ευρωπαϊκες χώρες έχει μπει σε αντίστοιχα προγράμματα και καλύπτεται από τα Ταμεία.

Το θέμα έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς ένα 5χρονο νήπιο από το Καματερό νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου εφόσον διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα η οποία ραγδαία, εντός 24ώρου, εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.

Το παιδί μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Αγλαΐα Κυριακού στις 12 Οκτωβρίου όπου και νοσηλεύεται.

Το κοριτσάκι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση με ακρωτηριασμό απαραίτητη.

Το περιστατικό εκδηλώθηκε σε νηπιαγωγείο του Καματερού που συστεγάζεται με δημοτικό σχολείο.

Το περιστατικό καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η νόσος, με ύπουλα συμπτώματα που προσομοιάζουν την απλή γρίπη. Τέτοιες δυσάρεστες συγκυρίες αναδεικνύουν επίσης τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα με την εξαίρεση της μηνιγγίτιδας τύπου Β που αποτελεί και μια από τις πλέον επικίνδυνες καθώς εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει από χρόνια αναπηρία έως και θάνατο.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις τέσσερις οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Σε πρόσφατη έρευνα τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνώρισαν τη μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους (66,9%) ότι η νόσος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες και το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι υψηλό.

Επίσης, 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με το 94,7% των παιδιάτρων και 63,3% των γονέων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.

Οι παιδίατροι ζητούν να μπουν το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Την επανεξέταση της ένταξης του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δηλαδή στα υποχρεωτικά και αποζημιούμενα εμβόλια, ζητεί από το υπουργείο Υγείας και την αρμόδια Επιτροπή η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤ).

Με επιστολή της, την περασμένη εβδομάδα, η ένωση παιδιάτρων επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια η επίπτωση της μηνιγγίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή των εμβολιασμών έναντι των οροομάδων C, A,W και Y, ωστόσο η κύρια αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β (έναντι της οποίας γίνεται το εμβόλιο) καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα (στοιχεία έτους 2015). Οι παιδίατροι υπογραμμίζουν πως η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλείται από τη μηνιγγίτιδα δεν μπορεί να μετριέται μόνο με βάση τον αριθμό των περιστατικών και ζητούν από τους αρμοδίους ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αλλά και ξεκάθαρες συστάσεις για τη χορήγησή του από την πολιτεία προς τους γιατρούς.

«Η παιδιατρική κοινότητα έχει διαφορετικές προσεγγίσεις του συγκεκριμένου εμβολιασμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς και τελικά στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει το επίπεδο της ευθύνης που επιβαρύνει έναν παιδίατρο όταν αρρωστήσει ένα παιδί από νόσημα για το οποίο υπάρχει εμβόλιο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤ, κ. Κώστας Νταλούκας.

Προσθέτει, δε, ότι είναι ανεπίτρεπτο στην Ελλάδα της κρίσης αντί η πολιτεία να επενδύει σε μέτρα πρόληψης για να διασφαλίσει την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας, δημιουργεί παιδιά δύο ταχυτήτων, καθώς ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους κάποια προστατεύονται περισσότερο ή λιγότερο από τα άλλα.

Βασικά Στοιχεία για τη Μηνιγγίτιδα

Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο.

Αυτά είναι:

  • Αυχενική Δυσκαμψία
  • Υψηλός Πυρετός
  • Αιμορραγικό εξάνθημα
  • Σύγχυση
  • Πονοκέφαλος
  • Έμετος
  • Φωτοφοβία
  • Ευπαθείς ομάδες - Ποιοι κινδυνεύουν

Όλοι μπορούν να προσβληθούν από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.

Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο, κυρίως επειδή έρχονται αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις και ο τρόπος της ζωής τους αλλάζει. Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Πώς μεταδίδεται

Με σταγονίδια και σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση.

Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι:

  • Φιλί
  • Βήχας
  • Φτάρνισμα
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους.

Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.

Τo βακτήριo που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ονομάζεται Neisseria meningitidis. Από τις πέντε σημαντικότερες ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδα B είναι η επικρατέστερη σε όλη την Ευρώπη (ποσοστό εμφάνισης 90%) ενώ εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών