22:02 | 28/11/16
«Μετά την COP21 και την COP22 στο Μαρόκο, ανοίγονται πολύ σημαντικές δυνατότητες για τη χώρα μας να ασκήσει σημαντικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο»
Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος,σε συνάντηση με διαπιστευμένους δημοσιογράφους. «Η χώρα μας ήταν η ένατη σε όλη την Ευρώπη που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της Συνόδου των Παρισίων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι προνομιακό πεδίο για τη χώρα μας να ασκήσει περιβαλλοντική διπλωματία, σε ό,τι αφορά τα θέματα της κλιματικής αλλαγής».
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία ενσωμάτωσης, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ασκήσει πολιτική στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και να έχει μία πρωτοπορία στα θέματα της κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα έχει μία γενικότερη αντανάκλαση στα θέματα της περιοχής της Μεσογείου».
Όπως έκανε γνωστό, στο ΥΠΕΝ πρόκειται να προσδιοριστούν δύο μεγάλα σχέδια, με βάση και τις ευθύνες που απορρέουν για τη χώρα μας από τη σύμβαση του Παρισιού:
«Το σχέδιο πρόληψης και μείωσης των επιπτώσεων», με ορίζοντα το 2030, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δίκαιης ανάπτυξης της χώρας, σε συνδυασμό με την συζήτηση της κυκλικής οικονομίας, «προκειμένου να υπάρξει ένα συνεκτικό πλάνο σε σχέση με την περιβαλλοντική και την ενεργειακή πολιτική», όπως είπε.
Τόνισε δε, ότι «η χώρα για το 2020 έχει εκπληρώσει τους στόχους και μπορεί να έχει και κάποια οικονομικά οφέλη πλέον, καθώς έχει πλεονάσματα, κάτι το οποίο οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό και στην κρίση. Το σχέδιο θα συνδυαστεί και με την αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο το βιώνουμε με τις βροχοπτώσεις, με τις πλημμύρες, με τις πυρκαγιές», ενώ όπως είπε «θα υπάρξει και μία διακριτή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Σχετικές ετικέτες:ΠεριβάλλονΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΣωκράτης Φάμελλος
Σχετικά άρθρα