15:50 | 27/11/16
Θεσμικά θέματα τέθηκαν στην ετήσια συνέλευση
Τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, η προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών της αλλά και ο «εμφύλιος»που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της με αφορμή την ίδρυση της νέας Ένωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της 32ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε μειωμένη προσέλευση εισαγγελικών λειτουργών.
«Η κατάσταση στο χώρο απονομής της δικαιοσύνης είναι επιεικώς απερίγραπτη ,όπως απερίγραπτη είναι και η καθυστέρηση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Δημήτρης Ασπρογέρακας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «στο Εφετείο Αθηνών το πινάκιο μπορεί να έχει ακόμα και 38 κακουργήματα. Η χρήση της αίθουσας του Κορυδαλλού από εξαίρεση έγινε κανόνας, πρέπει να σταματήσει» και αναφέρθηκε στις επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής , την έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών των εισαγγελέων, στην ανάγκη διασύνδεσης συστημάτων και τη λειτουργία δικαστικής αστυνομίας.
Ο κ. Ασπρογέρακας εμφανίστηκε συναινετικός για την ίδρυση της νέας δικαστικής ένωσης «Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων» και εξέφρασε την άποψη δημιουργίας συνομοσπονδίας δικαστικών ενώσεων ενώ επικέντρωσε την τοποθέτηση του στην ανάγκη λήψης μέτρων για να μπορέσει η δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στο ρόλο της. «Δεν νοείται δικαιοσύνη χωρίς προσωπική ανεξαρτησία» τόνισε.
«Ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται ούτε συναλλάσσεται»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής κάλεσε τους εισαγγελείς «να αγωνιστούν κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής» τονίζοντας πως «ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται ούτε συναλλάσσεται" και ότι «με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν». Όπως τόνισε ο υπουργός «Αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής, της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ. Σε σας προσβλέπει η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία για τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Εσείς θα τον δώσετε».(…) «Αυτός ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωση του , τα οικονομικά συμφέροντα που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση, το ιερό τρίγωνο των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού και όλων εκείνων που ως εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μας δείχνουν τώρα το πραγματικό τους πρόσωπο. Βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση προθύμων. Ο πρωθυπουργός, δεν συναλλάσσεται δεν εκβιάζεται. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Καλούμε τους εισαγγελείς να αγωνιστούν κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που ευθύνεται σε μέγιστο βαθμό για την κατάσταση της χώρας μας». Ο κ. Κοντονής αναγνώρισε το δικαίωμα στους δικαστές να συγκροτούν και άλλο συνδικαλιστικό φορέα τονίζοντας: «Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Δεν αναφέρομαι σε ανοίκειες ανακοινώσεις εναντίον δικαστικών ενώσεων. Αναφέρομαι σε κάτι που δημιουργεί μείζον ζήτημα. Αναφέρομαι σε εμπρηστικές ανακοινώσεις ενώσεων εναντίον άλλων πολιτών να συγκροτούν ενώσεις . Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε.»Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, από τη πλευρά τους τόνισε πως «οι εισαγγελείς οφείλουν να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον ,να μην υποκύπτουν στα θέλγητρα της δημοσιότητας και να μένουν ανεπηρέαστοι. Νιώθω ακόμα εισαγγελέας…».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επικεντρώθηκε στην ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της δικαιοσύνης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά την αρνητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα «μέχρις αρνησιδικίας» , όπως είπε χαρακτηριστικά, «εντούτοις μπορεί να υπάρξει ανασύσταση και ανασυγκρότηση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο εθνικής προσπάθειας με τη συνδρομή όλων».
«Κακοπιστία…»
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου αναφέρθηκε στο θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας των δικαστών, θέτοντας θέμα «δυσμενούς διάκρισης» προς τους δικαστές, καθώς όπως είπε «δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμα και τραπεζικοί, πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών και άλλοι παραμένουν στη θέση τους περισσότερα χρόνια από τους δικαστές». Επιπλέον, η κ. Θάνου επικεντρώθηκε σε θέματα για τα οποία έχει δεχθεί κριτική όπως , μεταξύ άλλων, τη συνάντηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, την άσκηση εκ μέρους της πειθαρχικών αρμοδιοτήτων που τις δόθηκαν με πρόσφατο νόμο ενώ επιχείρησε να αποδώσει την ασκούμενη κριτική σε «κακοπιστία» και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πολιτικοί και δημοσιογράφοι διαταράσσουν την ψυχική ηρεμία δικαστικών λειτουργών όταν οι ενέργειές τους δεν τους βρίσκουν σύμφωνους».Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Σεβαστίδης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, αναφέρθηκε στη ρητή συνταγματική απαγόρευση για την παράταση της θητείας των ανώτατων δικαστών. «Δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στη διεκδίκηση του αιτήματος για παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, όταν το σύνταγμα είναι ρητό και το απαγορεύει είπε ο κ. Σεβαστίδης και τόνισε «ότι ικανοποιεί το δικαστικό σώμα η αρνητική, στο αίτημα αυτό, θέση του υπουργού Δικαιοσύνης». Αναφερόμενος δε στην νέα δικαστική ένωση που ιδρύθηκε πρόσφατα τη χαρακτήρισε «διασπαστική κίνηση» και «αντιένωση» και εξέφρασε την πεποίθηση «πώς έχει ημερομηνία λήξης».
Στη συνέλευση των εισαγγελέων μίλησε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε για χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Ο κ. Σακελλαρίου είπε ότι δέχθηκε «ανοίκειες επιθέσεις για την εν λόγω υπόθεση», και πρόσθεσε πως «δεν έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητά του για τη σύγκλιση των διασκέψεων, δεν λαμβάνει εντολές από κανέναν, ούτε είναι υπηρέτης κανενός», επισημαίνοντας ότι «ο τύπος έχει τις δικές του ευθύνες» ενώ ευθύνες καταλόγισε και στους δικαστές του ΣτΕ κάνοντας μνεία σε «αποφάσεις για τα μνημόνια και για το PSI».
Σχετικές ετικέτες:δικαιοσύνηεισαγγελείςΚοινωνία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων