Ιστορική ομιλία Ομπάμα το μεσημέρι - Επίσκεψη στην Ακρόπολη για τον Αμερικανό πρόεδρο (βίντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ιστορική ομιλία Ομπάμα το μεσημέρι - Επίσκεψη στην Ακρόπολη για τον Αμερικανό πρόεδρο (βίντεο)

10:19 | 16/11/16
istorikh-omilia-ompama-to-meshmeri-episkepsh-sthn-akropolh-gia-ton-amerikano-proedro

Μία ιστορική, όπως αναμένεται, ομιλία θα εκφωνήσει το μεσημέρι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την οποία θα ολοκληρωθεί η διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το τι θα πει ο Αμερικανός πρόεδρος, αναμένεται να αναφερθεί στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και να στείλει εκ νέου μηνύματα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό για τις δυσκολίες που έχει περάσει λόγω της παρατεταμένης κρίσης, καθώς και για το αίτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πριν την ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί το πρωί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης (σημειωτέον ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Κλιτύων θα παραμείνουν κλειστοί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας), ενώ μετά την ομιλία του θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με προορισμό το Βερολίνο, που είναι ο επόμενος σταθμός της τελευταίας του περιοδείας στην Ευρώπη.

«Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους»

«Θέλω να σας συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την Οικονομία. Μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης». Αυτό υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη σύντομη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό. «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα» είπε, «για τη συμπόνοια και για τη συνεργασία που έχουμε με την κυβέρνηση για να βρούμε λύση στο θέμα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις που προκαλούν τις ροές». «Όσον αφορά το Κυπριακό, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη δική μας συνεργασία θα συμβάλουν για να βρεθεί δίκαιη λύση. Βλέπουμε στην Ελλάδα έναν σύμμαχο» πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη και επανέλαβε εμφατικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στον οποίο μίλησε στον ενικό αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα: «συνεχίζεις τον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Η ελληνική ο Οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης». «Ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα είναι ο σωστός», τόνισε ακόμη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες», αλλά και για το προσφυγικό, αναφορικά με το οποίο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων». «Αλέξη σ' ευχαριστώ για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση στο προσφυγικό», συμπλήρωσε.

«Στην υγειά σας!»

Στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Μπαράκ Ομπάμα υπήρξε λακωνικός, ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά για τη θερμή υποδοχή στην Ελλάδα και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή να βρίσκεται στη χώρα μας. «Η φιλοξενία σας δεν είναι έκπληξη. Σήμερα έχουμε σίγουρα αισθανθεί την ευεργεσία», πρόσθεσε, κάνοντας μία αναφορά στον «Επιτάφιο» του Περικλή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε παράλληλα ότι η Ελλάδα θα έχει πάντοτε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθειά της να πάει μπροστά. «Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας με τον ελληνικό λαό» είπε ακόμη για να καταλήξει κάνοντας πρόποση και λέγοντας: «είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα δίπλα ο ένας στον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε τέλος για μια ακόμη φορά στα ελληνικά, ευχόμενος «στην υγειά σας!».


Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Aπολύτως ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ισχυρισμό τον οποίον στηρίζει η Αθήνα στο γεγονός ότι πρώτη φορά έγιναν τέτοιου είδους δηλώσεις από αμερικανικά χείλη σε θέματα οικονομικής πολιτικής (για λιτότητα, χρέος κ.ο.κ.).

Αυτή είναι και η πρώτη αποτίμηση, έτσι όπως έγινε από κυβερνητική πηγή. Βέβαια, το εξαιρετικό κλίμα αποτυπώθηκε και στο διάλογο των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες, εκεί όπου ο ένας αποκαλούσε τον άλλον με το μικρό του όνομα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υψηλός προσκεκλημένος ήταν πρόσχαρος καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ έδειξε ενδιαφέρον να μάθει και ελληνικές λέξεις, ακόμη και την μάλλον δύσκολη φράση, «καλός καγαθός», όπως φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου.

Επίσης, η μεγάλη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κ.κ. Ομπάμα και Τσίπρας επεκτάθηκαν σε ευρεία γκάμα θεμάτων «προδίδει» επίσης το άνετο κλίμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες πριν τη συνέντευξη Τύπου.

Επιστρέφοντας στον απολογισμό της συνάντησης από πηγή της κυβέρνησης, επισημαίνεται ειδικότερα η δήλωση του Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, όπως και ότι «όσα μέτρα λιτότητας πάρθηκαν, πάρθηκαν».

Δηλώσεις που πρέπει να συνδυάσει κανείς με τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι πρέπει να λυθεί το θέμα του χρέους.

Δηλώσεις που πρώτη φορά διατυπώνονται από τον αμερικανικό παράγοντα και ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από δηλώσεις του τύπου, «οι Έλληνες πρέπει πρώτα να κάνουν τα μαθήματά τους».

Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν «πολύ σημαντική εξέλιξη» ως προς τις θέσεις των Η.Π.Α., ήταν το συμπέρασμα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Καθόλου τυχαίο εξάλλου, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της κατ' ιδίας συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού αφορούσε το χρέος και τη γενικότερη οικονομική ατζέντα: περίπου 20' -25' αφιερώθηκαν στα θέματα αυτά, στην ημίωρη τετ-α-τετ συζήτηση (στον υπόλοιπο χρόνο, προσφυγικό, Κυπριακό αλλά και θέματα ασφάλειας -τρομοκρατίας απασχόλησαν τους δύο άνδρες).

Όμως η ελληνική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος της αξιολόγησης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης μέσα στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα (ως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να πάει με λυμένα τα χέρια στο Eurogroup του Δεκεμβρίου), και εν συνεχεία να δοθεί το πράσινο φως εκκίνησης της συζήτησης για το χρέος. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να προστεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης άλλα θέματα, από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Όπως επίσης έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε σύντομο διάλογο με τους υπουργούς Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τις διμερείς συζητήσεις ήταν οι επενδύσεις στη χώρα μας (από Αμερικανούς, και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανούς επιχειρηματίες) κυρίως σε χώρους καινοτομίας, και start up εταιρειών.

Ουδεμία πίεση ασκήθηκε, τέλος, από την αμερικανική πλευρά στην Αθήνα για το Κυπριακό, διευκρίνισε εξάλλου η ίδια πηγή, η οποία υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε, όπως και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα λαμβάνει υπόψη της τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ δεν έγινε εκτενής συζήτηση στα ελληνο-τουρκικά.

Δεν συζητήθηκε, τέλος, η πρόσφατη εκλογική νίκη του Τραμπ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών