14:15 | 5/11/16
Τα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού που μπήκαν σε θέσεις “κλειδιά” και ουσιαστικά θα κρίνουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης
Στα βαθιά πέφτει με το καλημέρα ο ανανεωμένος κατά τα 2/3 «σκληρός πυρήνας» του οικονομικού επιτελείου,μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής, που αναλαμβάνει την πιο κρίσιμη αποστολή για την ελληνική οικονομία με μηδενική περίοδο χάριτος σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοκλήρωση της.
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2017 ή το Βατερλώ που μπορεί να παρατείνει την μακρόχρονη επώδυνη περίοδο των μνημονίων.
Στην μάχη με τον χρόνο και με τις δυσκολίες των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετηθούν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έκρινε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι δύο από τρεις υπουργούς της κυβέρνησης τα χαρτοφυλάκια των οποίων θα κρίνουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης οι οποίοι παίζουν τον ρόλο των εθνικών συντονιστών παρέμειναν - όπως αναμένονταν - στην θέση τους. Αντικαταστάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης από την οικονομολόγο κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου η οποία όμως θα έχει θέση υφυπουργού και αποστολή να οριστικοποιήσει και να στείλει στην Βουλή σε συνεργασία με τον ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργο Πιτσιλή το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.
Ουσιαστικά θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές το κίνητρο για την χρήση πλαστικού χρήματος στις επιχειρήσεις θα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός ή κάποια άλλη, αντίστοιχη διευκόλυνση. Στην συνέχεια θα μείνει στην θέση της εποπτεύοντας την μετάβαση της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Το υπουργείο Εργασίας
Σε επίπεδο υπουργών η πρώτη κρίσιμη αλλαγή είναι αυτή του υπουργού εργασίας την οποία αναλαμβάνει σήμερα η κ. Έφη Αχτσιόγλου μέχρι πρότινος στενής συνεργάτιδας του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο εξωτερικών.Μια νέα κοπέλα με πολύ καλό βιογραφικό θα κληθεί να ολοκληρώσει με επιτυχία τους πιο καυτούς φακέλους της αξιολόγησης : Τις αλλαγές στα εργασιακά την συνέχιση της υλοποίησης του ασφαλιστικού με την σύσταση του ΕΦΚΑ και φυσικά την λειτουργία από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης . Κανένα από τα τρία θέματα δεν είναι απλό.
Η νέα υπουργός εργασίας θα πρέπει να αντέξει τις πιέσεις από τους δανειστές για περικοπές στις συντάξεις, την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά το πρότυπο της Δανίας .
Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων όπως του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ να φροντίσει για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων περιμένοντας την ανάκαμψη της οικονομίας . Στην κατεύθυνση αυτή έχει δύο πολύ δύσκολες επιμέρους αποστολές :
Να ενισχύσει του ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείο ώστε να αντιμετωπίσει την λαίλαπα της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής,που δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία
Να βρεί λύση ώστε όχι μόνο να μην μεγαλώσουν αλλά να ρυθμιστούν και να αρχίσουν να μειώνονται οι κόκκινες οφειλές ύψους 27 δις από επιχειρήσεις και ιδιώτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Παράλληλα θα πρέπει να αντέξει και τα πυρά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας για τα προβλήματα που έχουν φέρει οι περικοπές των συντάξεων και θα φέρουν από 1/1/2017 οι αυξήσεις των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες .
Το υπουργείο Ανάπτυξης
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου θα είναι αυτό του καθηγητή κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου ο οποίος καταλαμβάνει από σήμερα την νευραλγική θέση του υπουργού ανάπτυξης στην θέση του κ. Γιώργου Σταθάκη που γίνεται υπουργός ενέργειας.Από την Διεύθυνση του Ινστιτούτου Levy που αποτελούσε για πολλά χρόνια το βασικό think tank του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας την καταστροφική επίδραση των μνημονίων στην Ελληνική Οικονομία θα κληθεί τώρα να διαπραγματευτεί το τρίτο από αυτά. Μάλιστα πρέπει να βρεί βάση συνεννόησης με τους δανειστές σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων . Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι για την Ελλάδα ο πρώτος νόμος πλαίσιο με βάση τον οποίο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων και μαζί οι οφειλές προς το δημόσιο θα εκκαθαρίζονται με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τούτο με δεδομένο ότι η επιβίωση τους θα κρίνεται με βάση την απόφαση της πλειοψηφίας των πιστωτών και όχι με κάποιο αυστηρό κρατικό νόμο όπως τα προηγούμενα χρόνια .Ο κ. Παπαδημητρίου θα έχει όμως και μια δεύτερη δύσκολη αποστολή που λέγεται «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» . Η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών , η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού είναι μέσα αρμοδιότητες του .
Μια τρίτη πολύ δύσκολη αποστολή αλλά και παράλληλα πολύ δελεαστική για ένα φανατικό υποστηρικτή της Κεϋνσιανής Θεωρίας είναι να επιβάλλει την δημιουργία του κρατικού επενδυτικού ταμείου που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια λόγω των αντιρρήσεων των δανειστών . Η δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος ώστε το κράτος να μπορεί να έχει συμμετοχή στην χρηματοδότηση είναι ένα βασικό κεφάλαιο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ .
Δίπλα του , θα έχει τον μέχρι χθες πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα ο οποίος κατάφερες να φέρει σε αμηχανία την αξιωματική αντιπολίτευση και έχει κάνει πολλές φορές έξαλα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνοντας απτά και μετρίσιμα αποτελέσματα στον κρίσιμο τομέα των αποκρατικοποιήσεων . Στο βιογραφικό του έχει μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια , την παραχώρηση του Ελληνικού , την ΤΡΑΙΝΟΣΕ , δηλαδή αποκρατικοποιήσεις που εκκρεμούσαν από το 2013 .
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηδανειστέςδιαπραγματεύσειςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα