10:33 | 29/11/16
Ανησυχία υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο από το ενδεχόμενο Γερμανία και ΔΝΤ να έχουν συμφωνήσει σε νέα μέτρα προκειμένου το Ταμείο να μείνει στο πρόγραμμα και να επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% μετά το 2018
Καθόλου εύκολη εξίσωση δεν αποτελεί για την κυβέρνηση το κλείσιμο της αξιολόγησης και αυτό φάνηκε από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αλλά και από τη δέσμευση του Μαξίμου πως «καμία συζήτηση για νέα μέτρα μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».Όλα τα σενάρια εξετάστηκαν στην χθεσινή πρωινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώνει τόσο το κόμμα όσο και την κυβέρνηση για τις προθέσεις των εταίρων και το περιβάλλον που διαμορφώνεται. Αυτό που φάνηκε στον ορίζοντα είναι πως τη στιγμή που η διαπραγμάτευση με την πλευρά της Ευρώπης έχει κλείσει, το ΔΝΤ εξακολουθεί να βάζει τους δικούς του αστερίσκους.
Είναι σαφές πως οι πληροφορίες περί συμβιβαστικής λύσης για ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με πρόσθετα μέτρα σε συντάξεις και φορολογικό μετά το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, έχουν προβληματίσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, που βλέπουν να σχηματίζεται μια διττή εικόνα. Από τη μια τα σενάρια για νέα λιτότητα επανέρχονται και πάλι στο τραπέζι και αυτό είναι κάτι που είναι δύσκολα διαχειρίσιμο ακόμα και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και από την άλλη το χθεσινό αποτέλεσμα από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πιέρ Μοσκοβισί, όπου επιβεβαιώθηκε ο «οδικός χάρτης» για το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 5 Δεκεμβρίου με την ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας.
Παρ’ όλα αυτά στην κυβέρνηση εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την υλοποίηση πολιτικής συμφωνίας πολύ σύντομα. Κυβερνητικός αξιωματούχος με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή τόνιζε πως «είμαι αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα αποφασίσουμε να συνεχίσουμε να συζητάμε και αυτό σημαίνει πολλά, διότι όσο συζητάμε τόσο πιο καλό είναι. Όταν υπάρχει επικοινωνία η μια πλευρά επηρεάζει την άλλη.» Μάλιστα η ίδια κορυφαία πηγή προέβλεπε πως «το επόμενο διάστημα ο χρόνος θα είναι πυκνός, θα έχουμε εξελίξεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια του χρόνου για κανέναν. Το ΔΝΤ εκτιμώ ότι θα έχει δείξει τις προθέσεις του, δηλαδή αν μένει ή αν φεύγει, μέχρι τα Χριστούγεννα και όχι από τον καινούργιο χρόνο. Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλει να μείνει στο πρόγραμμα».
Αρκετά κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε υποστηρίζουν πως αυτή η αμφισημία που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη παραμονή ή όχι του ΔΝΤ προκαλεί σε μεγάλο βαθμό το βραχυκύκλωμα που υπάρχει.
Σχετικές ετικέτες:διαπραγμάτευσηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα