10:49 | 29/11/16
Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη χώρα της Β. Αφρικής
Το νήμα της ενδυνάμωσης των σχέσεων Ελλάδας- Λιβύης, που έτεινε με την επίσκεψή του στην Τρίπολη την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, βρήκε ένθερμους αποδέκτες.Στη χώρα που προσπαθεί να κάνει τα πρώτα της βήματα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας, η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή και τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, τόσο με τον πρωθυπουργό της - αναγνωρισμένης από τους διεθνείς οργανισμούς- Kυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγέζ αλ Σαράτζ όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα ήταν σημαντικά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Είμαστε φίλοι της Λιβύης. Οι λαοί μας μοιράζονται κοινή ιστορία και στοιχεία πολιτισμού, μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, θα στηρίξουμε κάθε απόφαση που είναι προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της ανάπτυξης» διεμήνυσε ο κ. Κοτζιάς, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Λίβυο ομόλογό του που δόθηκε μπροστά σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα των χωρών της περιοχής.
«Καλωσορίζουμε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έναν φίλο της Λιβύης με τον οποίο μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Συμφωνήσαμε για την μελλοντική μας συνεργασία. Ευχαριστούμε την Ελληνική Δημοκρατία για την στήριξη την οποία παρέχει στην Λιβύη και την στήριξη που μας παρέχει για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Σιάλα από την πλευρά του.
Πολλά και σε πολλούς τομείς, όπως είπαν, είναι τα θέματα συνεργασίας που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές: Ζητήματα πολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας. Με έμφαση στην εκπαίδευση της Λιβυκής ακτοφυλακής στην Ελλάδα, στην συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.
«Με τον κ. Σιάλα εξετάσαμε τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Λιβύη στην καλύτερη συνεννόησή της και στην πιο εντατική σχέση της με την ΕΕ. Συμφωνήσαμε για μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά στα δύο υπουργεία Εξωτερικών, κουβεντιάσαμε για τις προοπτικές που θα έχει ο τουρισμός και η συνεργασία των δύο κρατών σε αυτόν τον τομέα».
"Η ΕΕ πρέπει να βρει λεφτά και διάθεση για το πρόγραμμα της Λιβύης για το μεταναστευτικό"
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα. «Είναι γνωστό» είπε ο κ. Κοτζιάς «ότι η Λιβύη δεν «στέλνει» μετανάστες, τα μεταναστευτικά κύματα περνούν μέσα από τη Λιβύη και αυτή τη στιγμή είναι 1 εκατ. και προέρχονται από την κεντρική Αφρική». Και πρόσθεσε: «Η Λιβύη είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα πριν από δύο χρόνια το οποίο χρειαζόταν μία μεγάλη επένδυση πάνω από 600 εκατ., σήμερα ίσως πάνω από ένα δισ., για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο των συνόρων της προς την νοτιότερη Αφρική. Η ΕΕ δεν βρήκε ακόμα τα λεφτά ή τη διάθεση και θα πρέπει να τα βρει και το ένα και το άλλο ώστε να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα».Ως προς το θέμα της ενίσχυσης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο ίδιος τόνισε «την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις που τάσσονται κατά της τρομοκρατίας» υπογραμμίζοντας ότι «εμείς είμαστε πάντα στη διάθεση της Λιβύης και των άλλων κρατών της περιοχής για να διαμεσολαβήσουμε» καθώς «η χώρα μας πολύ συχνά βοηθά τις συζητήσεις ανάμεσα σε τρίτες χώρες χωρίς δημοσιότητα και νομίζω ότι ενισχύσαμε για άλλη μια φορά τους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν από την αρχαιότητα με την περιοχή και τον κόσμο που ζει εδώ».
Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική για τριμερή με την Λιβύη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό είναι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς αλλά αφού προηγουμένως ξεπεραστούν μία σειρά από προβλήματα της χώρας.
Σχετικά με την συνεργασία που πρότεινε η Ελλάδα για την εκπαίδευση στελεχών της λιβυκής ακτοφυλακής, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό ήδη έχει αρχίσει καθώς και ότι ζητήθηκε από τις λιβυκές Αρχές η ελληνική βοήθεια και για την εκπαίδευση της προεδρικής φρουράς. «Γενικά υπάρχει μία παράδοση εκπαίδευσης αξιωματικών του στρατού πολλών βορειοαφρικανικών χωρών που έδεσαν πολύ τη φιλία τους με την Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και με βάση αυτή την «παράδοση» πρόσφερε την συμβολή της χώρας μας και με δύο υποτροφίες για Λίβυους που θα ήθελαν να μελετήσουν τα ευρωπαϊκά θέματα και να κάνουν μεταπτυχιακό στην Ελλάδα.
Επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη
Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε η πρόθεση της Ελλάδας για την επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη. Για τον λόγο αυτό επισκέφτηκε τον χώρο της πρεσβείας ο Γ.Γ του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος και επιθεώρησε τον χώρο. Όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς η διπλωματική μας έδρα «βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, σε σχέση με άλλες πρεσβείες, είναι ανάμεσα στον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Λιβύης και ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα, άρα σε ασφαλή περιοχή». Τον Δεκέμβριο θα στείλουμε τεχνική επιτροπή για να δει τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν- ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κοκ- και στις αρχές του 2017 θα προχωρήσουμε για τον διορισμό πρέσβη στην Λιβύη».Ο κ. Κοτζιάς έθεσε επίσης και το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων της Λιβύης προς την Ελλάδα και συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας που θα εξετάσει όλα τα εκκρεμή θέματα, κυρίως στον κατασκευαστικό και ιατρικό τομέα. Επίσης κάλεσε τον Λίβυο ομόλογό του «να επισκεφθεί την Ελλάδα και να επωφεληθεί από την γνώση της χώρας μας σε ευρωπαϊκά θεματα».
«Ξαναπιάσαμε» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών «το νήμα της εξωτερικής πολιτικής συνολικά τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, και έχουμε αποκαταστήσει τις σχέσεις μας με τις χώρες σε όλη την περιοχή εντατικά και σε όλα τα επίπεδα. Τώρα στόχος μας ήταν να ξαναδυναμώσουμε και τις σχέσεις μας με τη Λιβύη».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Σχετικές ετικέτες:ΛιβύηΝίκος ΚοτζιάςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυπουργείο Εξωτερικών
Σχετικά άρθρα